NA DOPUSTU

Slive in fige proti zaprtju

Objavljeno 13. julij 2011 17.38 | Posodobljeno 14. julij 2011 13.00 | Piše: M. F.

Pri zaprtosti z jedilnika črtajte mastno hrano, izdelke iz bele moke, sladkor ter alkohol

Poletje nam proti zaprtosti ponuja fige
Zaprtje je ena najpogostejših prebavnih težav. Vzroki zanj so različni, najpogosteje pa je posledica slabih prehrambnih navad, premalo gibanja, pa tudi spremembe okolja. Se tudi vam dogaja, da predvsem na počitnicah trpite za zaprtjem? Težavo lahko rešite z nekaterimi živili.

Dinamika praznjenja črevesja je sicer odvisna od posameznika. Medtem ko nekateri veliko potrebo opravijo tudi do trikrat na dan, je za druge povsem običajno in prav nič nenavadno, če jo le dva- do trikrat tedensko.

Pravilna prehrana je najboljše orožje proti motnjam prebave

Svojo prebavo dobro poznate. Doma vam ne povzroča preglavic, že pred odhodom na dopust pa ste prepričani, da bo tako kot vedno: v drugačnem okolju ne bo delovala tako kot sicer. Namesto da bi se zato oborožili z različnimi mehčali blata ali celo odvajali, že pred odhodom na dopust v svojo prehrano vnesite več vlaknin. Hrano dobro prežvečite, kar še posebno velja za ogljikove hidrate, saj se prebava teh začne že v ustih. Ne pozabite na tekočino: mineralne vode bogate z magnezijem, sadni in zelenjavni sokovi, bistre juhe pospešujejo prehod blata skozi črevo. Vsak dan popijte vsaj dva litra tekočine, izogibajte pa se pijačam, ki vsebujejo kofein ter alkohol.

S poletnimi sadeži proti trdovratni zaprtosti

Poskrbite tudi za redno gibanje: vsaj pol ure zmerne hoje na dan. Z jedilnika črtajte prehrano, ki prebavo upočasnjuje: mastno hrano z veliko maščobe, mastne sire, polsuhe in suhomesne izdelke, izdelke iz bele moke, sladkor, alkohol.

Seveda se teh napotkov držite tudi med oddihom. Če pa se bo zaprtje kljub vsemu pojavilo, pomislite na tisto, kar nam polet nudi narava: fige in slive so že od nekdaj poznane kot naravno odvajalo, hkrati pa so bogate z vitamini, minerali in antioksidanti. Privoščite si sveže, pri trdovratnejši zaprtosti pa pest suhih sliv ali fig zvečer namočite v vodo. Zjutraj pojejte sadeže in popijte tekočino. Zagotovo bo pomagalo!
Deli s prijatelji