ŽIVLJENJE

Skrb za duševno zdravje strokovnjakov

Objavljeno 11. januar 2016 17.00 | Posodobljeno 11. januar 2016 17.00 | Piše: Natalija Mljač

Vsak človek se lahko znajde v hujši duševni stiski in danes je ponudba programov, delavnic, individualnih ali skupinskih srečanj, na katerih lahko poišče podporo, res pestra.

Nuša Konec Juričič, dr. med., doc. dr. Vita Poštuvan, asist. mag. Alenka Tančič Grum in asist. Janina Žibern. Foto: Natalija Mljač

Po drugi strani je zdravstvenim in socialnim delavcem, psihologom, psihoterapevtom, policistom in drugim, ki se pri svojem delu soočajo z duševnimi težavami številnih ljudi, namenjenih manj tovrstnih programov. Vrzel zdaj vsaj delno zapolnjuje Program NARA – MOČ strokovnjakom skozi čuječnost.

Pogosto pozabljamo, da tudi strokovnjaki potrebujejo razbremenitev, a je dostopnost programov zanje manjša, zlasti v oddaljenih krajih. Hkrati so nekateri od teh bolj obremenjeni z depresijo in drugimi duševnimi težavami, je na tiskovni konferenci, na kateri so predstavili Program NARA – MOČ strokovnjakom skozi čuječnost, povedala asist. Janina Žiberna, psihologinja s Slovenskega centra za raziskovanje samomora na Inštitutu Andrej Marušič Univerze na Primorskem. Po njenih besedah je odziv strokovnjakov, zainteresiranih za vključitev v program, ki so ga razvili skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), presegel pričakovanja, saj je bilo povpraševanje dvakrat večje od razpoložljivih možnosti. Vanj je trenutno vključenih več kot sto strokovnih delavcev v skupinah po 15 udeležencev, ki izkustveno spoznavajo koncept čuječnosti in ga poskušajo vpeljati v svoje osebno in poklicno življenje. Program je nastal pod okriljem javnozdravstvenega projekta MOČ, ki je usmerjen v izboljševanje storitev na področju duševnega zdravja in je pri nas eden prvih, ki so organizirano namenjeni tudi krepitvi notranjih moči in duševnega zdravja strokovnjakov. Traja šest tednov in je za zdaj brezplačen. Oblikovali so ga na podlagi izhodišč »na čuječnosti temelječe kognitivne terapije« – to je pristop, ki združuje starodavna znanja meditacije z novimi, znanstveno potrjenimi spoznanji kognitivne terapije, ene najbolj uveljavljenih oblik psihoterapije. Izvajajo ga psihologi, ki so se zanj usposobili v Veliki Britaniji pri dr. Patrizii Collard, znani učiteljici programov čuječnosti.

Osebe, ki se poklicno ukvarjajo s pomočjo ljudem v stiski, so vsakodnevno izpostavljene stresnim situacijam. Pri delu včasih občutijo nemoč, strah in negotovost. »Ohranjanje dobrega duševnega zdravja strokovnjakov, ki delajo z ljudmi v stiski in z ranljivimi skupinami, je izjemnega pomena. Le tisti, ki se učinkovito spoprijemajo s stresom in skrbijo za svoje duševno zdravje, lahko kakovostno pomagajo drugim. Lahko si predstavljamo, da bo zdravnik, ki se psihično ne počuti dobro, bolniku le težko najboljša pomoč,« je povedala idejna avtorica programa doc. dr. Vita Poštuvan s centra za raziskovanje samomora. »Če se bolje počutiš, lahko dobro pomagaš nekomu, ki je v stiski. Če smo bolj prijazni do sebe, lahko naredimo tudi družbo bolj prijazno.«

Kaj je čuječnost?

Čuječnost je usmerjanje pozornosti v trenutek tukaj in zdaj. To je zelo pomembna veščina, saj je narava našega uma takšna, da uhaja v preteklost in prihodnost, namesto da bi bili prisotni v tem trenutku. Življenje se dogaja zdaj, ne pred enim tednom ali čez deset ur, je bistvo predstavila Poštuvanova. Če se preveč ukvarjamo s preteklostjo, smo pod stresom, lahko se razvije depresija, če se pretirano obremenjujemo s prihodnostjo, smo zaskrbljeni, tesnobni, anksiozni. Temeljno izhodišče programov čuječnosti je torej v prakticiranju koncepta: namesto premlevanja preteklosti ali zaskrbljenosti glede prihodnosti se osredotočimo na tukaj in zdaj. V vsakodnevnem življenju se pogosto zgodi, da se ne zavedamo zares sedanjega trenutka. Razmišljamo o preteklih dogodkih ali se v mislih ukvarjamo s tem, kaj nas čaka v prihodnosti, in tako ne moremo biti polno prisotni v sedanjosti. To je lahko v stresnih situacijah še posebno pomembna ovira. Če nismo osredotočeni na sedanji trenutek, se namreč na stresne dogodke pogosto odzovemo avtomatično, brez zavestnega razmisleka. Asist. mag. Alenka Tančič Grum z NIJZ: »Programi čuječnosti, ki imajo v tujini že nekaj desetletij pomembno mesto pri preprečevanju depresij, spoprijemanju s stresom in obvladovanju kroničnih telesnih težav ter se vse bolj uveljavljajo tudi pri nas, ponujajo drugačen pristop. Temeljijo na prepoznavanju lastnih ustaljenih, a neustreznih vzorcev mišljenja in vedenja ter spodbujajo osredotočenost na sedanji trenutek.«

Za lažje razumevanje čuječnosti je Poštuvanova novinarje povabila k preprosti vaji. Razdelila nam je »predmetke, ki jih niste še nikoli videli« in nas korak za korakom vodila od nastavljene dlani do glasnega razmišljanja o občutkih, ki so nas prevevali med poskusom. V resnici nam je dala rozine, a z njihovim ogledovanjem, tipanjem, vohanjem, celo poslušanjem in zaužitjem smo tako vsakdanjo stvar doživeli čisto drugače, kot bi jo sicer. Nobenega avtomatizma, čudenje in prevzetost, popolna nekajminutna predanost, med katero ni bilo uhajanja misli drugam. In tišina. Ta me na srečanjih vedno najbolj prevzame, je ob tem povedala Nuša Konec Juričič, dr. med. z NIJZ, ki je prepričana, da je treba ljudi v stiski opogumiti, da čim prej poiščejo pomoč.

Za splošno populacijo plačljiv

Program NARA – MOČ strokovnjakom skozi čuječnost (prvič so ga ponudili lani) je nastal iz osnovnega, plačljivega programa (NARA – obvladovanje stresa in depresije skozi čuječnost), ki so ga za splošno populacijo razvili že leta 2011. Ta traja osem tednov, prav tako ga vodijo usposobljeni psihologi, je pa v primerjavi s programi drugih ponudnikov cenejši. Želijo si, da bi tudi pri nas postal brezplačen, tako kot je v Veliki Britaniji, kjer je že nekaj let del zdravstvenega sistema. Ker je poleg obiskovanja srečanj enkrat na teden in končnega celodnevnega srečanja za boljše rezultate ključna tudi vadba čuječnosti doma, so decembra izdali še priročnik za izvajanje vaj čuječnosti, prilagojen strokovnjakom. Knjiga z zgoščenko, ki sta ju pripravili Vita Poštuvan in Alenka Tančič Grum, je dopolnilo srečanjem in ni namenjena samostojni uporabi. Program NARA – MOČ je namenjen duševnemu zdravju strokovnjakov, ki skrbijo za duševno zdravje drugih.

Deli s prijatelji