NEZDRAVE

Škodljive e-cigarete

Objavljeno 13. december 2015 08.00 | Posodobljeno 13. december 2015 08.00 | Piše: U. S.

Elektronska cigareta uporabniku omogoča vdihavanje nikotina, arom in drugih snovi.

E-cigarete so marsikje prepovedane!

S segrevanjem tekočine, ki je v njej, nastaja aerosol, viden kot fina meglica, ki ga uporabnik vdihuje. Ena glavnih sestavin aerosola elektronskih cigaret je nikotin, ta pa lahko človeka zasvoji in ima škodljiv vpliv na zdravje.

Elektronska cigareta je novejši izdelek, na trgu je manj kot 10 let. Obstaja skoraj 470 različnih blagovnih znamk, zasnovane in izdelane so na različne načine, kar vpliva na njihove značilnosti, varnost in potencialno strupenost, zato ni mogoče podajati splošnih ugotovitev glede vsebnosti, kakovosti in drugih značilnosti, ki bi veljale za vse elektronske cigarete.

Vsebujejo zdravju škodljive snovi, varnost njihove dolgoročne uporabe ni znana, zato ne moremo trditi, da so varne za zdravje, na svoji spletni strani opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Ena glavnih sestavin tekočine in aerosola elektronskih cigaret je nikotin. Ta lahko uporabnika zasvoji in ima škodljive učinke na zdravje. Kajenje v nosečnosti lahko vodi v prezgodnji porod, verjetno je glavni posrednik škodljivih učinkov na razvoj pljuč pri še nerojenem otroku, škodljivo vpliva na razvoj možganov pri še nerojenem otroku in mladostniku ter lahko povzroči trajne škodljive vplive na miselne sposobnosti. Zaužitje večje količine nikotina naenkrat je lahko vzrok zastrupitve in tudi smrti.

Med sestavinami tekočine in aerosola so še vlažilci in različne arome, učinki njihovega dolgotrajnega vdihavanja na zdravje niso znani; vlažilca, ki ju vsebujejo elektronske cigarete, lahko pri kratkotrajni uporabi dražita oči in dihala, predvsem pri občutljivih posameznikih ali tistih z boleznimi dihal, opozarja NIJZ in še: »V tekočini in aerosolu elektronskih cigaret so našli tudi rakotvorne, dražilne in strupene snovi, njihova vsebnost je v različnih elektronskih cigaretah različna. Aerosol elektronskih cigaret tako kot tobačni dim vsebuje tudi različne delce, ki prav tako škodujejo zdravju.«

Elektronske cigarete so kot potrošniški izdelek trenutno na voljo vsem, tudi mladoletnim, kar je še posebno skrb vzbujajoče. Nikotin je škodljiv za otroke in mladostnike ne glede na to, od kod izvira, iz cigarete, vodne pipe ali elektronske cigarete. Najstništvo je kritično obdobje za razvoj možganov: izpostavljenost nikotinu v tem obdobju lahko povzroči trajno škodo v procesu razvoja in vodi v zasvojenost. Uporaba elektronskih cigaret se zato odsvetuje otrokom in mladostnikom, nosečnicam in ženskam, ki načrtujejo naraščaj, bolnikom s kroničnimi obolenji (predvsem dihal) in nekadilcem. 

Deli s prijatelji