PREVIDNO

Škoda, ki jo povzročajo eterična olja

Objavljeno 23. marec 2017 11.20 | Posodobljeno 23. marec 2017 11.21 | Piše: M. F.

Čeprav so koristna, niso vedno dobrodošla.

Koristna so le ob pravilni uporabi.

Eterična olja so blagodejna za zdravje, a vendar le, če jih pravilno uporabljate. Gre namreč za stoodstotne rastlinske ekstrakte in zato za izjemno močne koncentrate. Za liter sivkinega olja je potrebnih 100 kilogramov cvetov te rastline. Olja imajo enak učinek kot rastline, iz katerih so pridobljena, le da je mnogo močnejši, zato previdnost pri uporabi nikoli ni odveč. V naslednjih šestih primerih bodo povzročila več škode kot koristi.

Nerazredčena eterična olja

Najpogosteje so na voljo nerazredčena eterična olja, ki ob neposrednem nanosu na kožo lahko povzročajo rdečico, osip in v določenih primerih tudi opekline. Tudi mešanje z vodo ne pomaga, eterično olje je pred nanosom na kožo treba razredčiti z baznim oljem, kot so mandljevo, avokadovo, jojobino, olje grozdnih pešk in podobna. Na žlico baznega olja je primerno dodati od tri do pet kapljic eteričnega.

Nanašanje na sluznice

Nikoli eteričnega olja ne nanašajte na telesne sluznice, denimo v usta ali na vagino, saj jih lahko resno poškodujete. Eterično olje čajevca res pomaga pri zdravljenju glivičnih vaginalnih okužb, vendar le, če vam aromaterapevt pripravi priporočljivo koncentracijo in dosledno sledite njegovim navodilom za uporabo.

Uživanje eteričnega olja

Večina eteričnih olj, ki jih je mogoče kupiti, je namenjena izključno aromaterapiji in niso primerna za uživanje. Če jih kupujete s tem namenom, se pred nakupom res prepričajte, da je na deklaraciji oznaka prehransko dopolnilo, kar pomeni, da so primerna za uživanje. V vsakem primeru pa se, preden si z izbranim popestrite prehrano, posvetujte z zdravnikom ali aromaterapevtom.

Pred sončenjem

Nekatera eterična olja vsebujejo snovi, ki reagirajo ob stiku s sončnimi žarki in povečajo občutljivost kože nanje. Pravimo, da so fototoksična. Taka so zlasti vsa olja citrusov, macerata in šentjanževke. Tem se morate izogibati vsaj 12 ur pred izpostavljanjem soncu. Sicer to priporočilo velja za vsa eterična olja.

V primeru alergije

Če imate občutljivo kožo in ste dovzetni za alergije, je previdnost z eteričnimi olji več kot na mestu. Najbolje je učinek olja preizkusiti na majhnem delu kože na notranji strani podlahtnice. Če v nekaj urah pride do reakcije, ga ne smete uporabljati.

Nosečnost

Zaradi močnih učinkov je uporaba eteričnega olja med nosečnostjo odsvetovana. Če ga vendarle želite uporabljati, naj bo primerno razredčeno, pred tem pa se obvezno posvetujte z zdravnikom.

Deli s prijatelji