JOGA ZA VSAKEGA

Sijoč in sproščen obraz

Objavljeno 30. november 2017 17.00 | Posodobljeno 30. november 2017 17.00 | Piše: Tadeja Rajer

Današnja vaja deluje na gube, ki nastanejo v kotičkih ustnic; tisti, ki imajo raje naravne načine, jo boste redno izvajali, za nameček pa kožo nahranili še z doma narejeno masko.

Položaj 1 – Sprostimo obraz in pripravimo kazalec. FOTO: Dejan Javornik

Današnja vaja spada v sklop pomlajevalnih vaj oziroma k jogi obraza, saj deluje na gube, ki nastanejo v kotičkih ustnic ter se širijo navzdol proti čeljusti. Ustvarile naj bi nesrečen ali žalosten videz, čeprav se lahko pojavijo tudi zaradi smejanja. Pri nekaterih srečnicah oziroma tudi srečnežih zaradi strukture kože sploh ne nastanejo, drugi so zanje bolj dovzetni. Obstaja več napotkov, kako jih je možno omiliti ali odpraviti. Tisti, ki prisegamo na povsem naravno, lahko namesto faceliftinga redno izvajamo današnjo vajo obrazne joge. Učinek je veliko večji, če jo izvajamo sočasno z drugimi položaji. Obenem se kajpak zavedamo, da s staranjem ni nič narobe, saj gre za naraven proces, proti kateremu se je nesmiselno boriti, saj je to tako, kot bi hoteli plavati proti toku. Kajti ni važno, ali smo stari ali mladi, da smo le naravni, kar pomeni točno takšni, kot v resnici smo. Ko se sprostimo v občutku samo biti in občutimo lastno notranjo lučko ter ne opazujemo samo zunanjih lučk, ki se ravno prižigajo, se po navadi pojavi sonce, ki nas v celoti obsije. In kaj je lepšega kot človek, ki sije, ki je srečen, ker preprosto samo je?

Če lučke še niste odkrili, vabljeni na jogo za vsakogar, ki je idealna, da jo znova najdemo, zato da se v svojem telesu dobro počutimo. Kakšna blaženost, ko bo poleg zunanjih gorelo tudi toliko notranjih lučk, danes še posebno na obrazu. Pa radostno prižiganje!

Ko prenehamo izvajanje, občutimo po licih rahlo ščemenje, kar pomeni, da se je koža prekrvila in je izvajanje doseglo namen.

Izvedba

1. položaj: Izvedemo stoje ali sede. Pripravimo kazalec, s katerim si bomo pomagali napeti in sprostiti kožo obraza. Tako kot po navadi nekajkrat vdihnemo in izdihnemo, da sprostimo glavo, obrazne mišice in kožo na obrazu.
2. položaj: Kazalec postavimo na sence pred desno uho, med konec desne obrvi in linijo lasišča.
3. položaj: Kazalec počasi in nalahko pokrčimo, tako da ga polkrožno zvijemo. Oblika spominja na črko u ali polža.
4. položaj: S pomočjo pokrčenega kazalca povlečemo obraz navzgor in nazaj proti drugim prstom na roki, tako da izgine guba oziroma jamica, ki nastane med nosom in ustnicami.


Korake od 1 do 4 ponovimo na vsako stran vsaj trikrat. V končnem položaju 4 se zadržimo na obeh straneh vsaj 10 sproščenih vdihov in izdihov ob naravnem ritmu dihanja. Ko prenehamo izvajanje, občutimo po licih rahlo ščemenje, kar pomeni, da se je koža prekrvila in je izvajanje doseglo namen. Za dodatno napenjanje in hranjenje kože obraza lahko uporabim masko iz svežega kumaričnega soka in beljaka. 


 

Deli s prijatelji