TELO

Sezonski preskok

Objavljeno 05. marec 2013 19.40 | Posodobljeno 05. marec 2013 19.42 | Piše: Melita Meršol

Pomlad bo vsak čas tu. Negovalna sredstva, ki smo jih uporabljali v zimskih mesecih, bo treba počasi opustiti.

Privoščimo si nova, s katerimi se bomo najprej znebili poroženelih celic. Sveže sadje in zelenjava pa vsebujeta najkakovostnejše sestavine, ki jih koža žejna pričakuje. S pravilno nego in prehrano bomo bolj sproščeni skočili v lahnejša oblačila. Ne smemo pa pozabiti niti na redno gibanje. Prebudimo se!

Očistimo obraz

Alkoholne tonike in čistilna sredstva spomladi nadomestimo z nežnejšimi, primernimi za čiščenje por. Vzemimo si čas za kakovosten piling in odstranimo poroženele celice. Obrazu nato privoščimo hranilno masko, sledi naj ustrezna vlažilna krema z zaščitnimi učinkovinami, ki jo vmasiramo z valovitimi in krožnimi gibi prstov obeh rok. Posebno skrb posvetimo vratu, pazimo le, da kože ne vlečemo in raztegujemo, temveč kremo samo nežno vtremo.

Namig: Obraz lahko dodatno očistimo s parno kopeljo, ki bo na kožo izjemno blagodejno vplivala, hkrati pa očistila dihalne poti.

Pravilna prehrana

Sadje in zelenjava dokazano blagodejno vplivata na zdravje in videz kože. Če jo želimo očistiti in osvežiti, v jedilnik vključimo avokado, banane, limone, marelice, jabolka, melone, grenivke, ananas in pomaranče. Zelo koristna zelenjava za nahranitev in pomiritev kože so vsekakor krompir, zelena solata, kumare, korenje, zelje in paradižnik. Samo v jagodah pa je več sto dobrih snovi, ki zagotavljajo gladek videz. V pomarančah je obilo vitamina C, ki je odločilen pri nastajanju kolagena, potrebnega za rast in obnovo celic. Eterično olje pomaga pri hujšanju in pospešuje izločanje hormona dobre volje, serotonina. Preden zjutraj popijemo svež pomarančni sok, ga na očiščen obraz nanesemo nekaj kapljic in z njim masiramo kožo. Pijmo tudi veliko vode, kar dobro vpliva na kožo in presnovo. Večerjajmo zmerno.

Namig: Zelje je odlična izbira za detoksikacijo in telesu vrača vitalnost, losos in sardine pa so bogat vir maščobnih kislin omega-3, ki ugodno vplivajo na kožne nepravilnosti.

Razgibajmo se

Pomladno utrujenost najbolj občutimo v nogah, največkrat zato, ker smo se pozimi premalo gibali. Višje temperature prehitro razširijo žile, zato ohlapne mišice nimajo dovolj kisika. Najbolje bo, da si pripravimo kopel z morsko soljo, ki noge okrepi, odžene pekočo bolečino in utrujenost. Sicer pa je koristna vsakodnevna telovadba, zlasti počepi – naredimo jih vsaj petnajst, najbolje takoj, ko vstanemo. Če zmoremo še petnajst trebušnjakov, toliko bolje. Priporočljivi so še hitra hoja po mestu, vrtnarjenje, vožnja s kolesom, sprehod po gozdu, tek. Na veliko veselje ljubiteljev tenisa se bodo igrišča v balonih kmalu spremenila v tista na prostem.

Namig: Po feng šuju je tudi spomladansko čiščenje doma lahko odlična vaja za razmigovanje in »posledično« izgubo čezmerne teže. Nakopičena energija s preveč stvarmi v prostoru vpliva na počutje in kopiči odvečne kilograme.

Posvetimo se lasem

Potem ko smo dodobra poskrbeli za telo, se posvetimo še lasem. Zaradi številnih zimskih dejavnikov moramo ostriči poškodovane konice, medtem ko je čistoča tudi tu na prvem mestu. Tako kot za kožo je za lepe in sijoče lase zelo pomembna prehrana: vsebovati mora veliko vitaminov in mineralov, še posebno kalcija. Umivamo jih s pravim šamponom, ki nam ga tako kot druge negovalne izdelke priporoči frizer. Glede na poteze obraza in kakovost las ter upoštevajoč pomladne modne smernice bo zanesljivo najbolje izbral tudi obliko frizure. Privoščimo si živahnejše, svetlejše odtenke, neugleden narastek pa prekrijmo z novimi prameni.

Namig: Spati moramo vsaj osem ur, saj se koža in lasje najbolje obnavljajo ravno med trdnim spancem.

Razigrane dišave

Kot se v garderobnih omarah na pomlad zamenjajo oblačila, naj tudi težke zimske vonjave na poličkah v kopalnici nadomestijo stekleničke osvežilnih in svobodno sladkih najnovejših dišav. Izberimo zapeljive vonje, ki v vsej živahnosti razkrivajo vsa občutja morja: vitalnost poletnega zraka, pomešanega s soljo; harmonijo valov, ki se lomijo ob obali; čudovit občutek bosih nog na peščeni podlagi.

Namig: Pri celotni spomladanski preobrazbi naj veljata predvsem dobro, lahkotno počutje in pozitivno mišljenje, ki ga narekuje živahnejši in sončnejši življenjski ritem. 

Deli s prijatelji