V HIPU

Šest tehnik za hitrejšo prebavo

Objavljeno 04. april 2017 09.00 | Posodobljeno 04. april 2017 09.00 | Piše: M. F.

Kadar se vam mudi, si pomagajte z jogo, gibanjem ali masažo.

Topli napitki pomagajo malce zaspani prebavi.

V črevesju čutite pritisk, a vendar se tedaj, ko sedete na školjko, nič ne zgodi. Ker se vam mudi, bi radi pospešili zadeve. Pomagajte si s katerim od teh načinov.

Popijte toplo tekočino

Kavo, čaj, kozarec tople vode. Katera koli topla tekočina pospeši zadeve, saj v prebavilih razširi krvne žile, izboljša pretok krvi in tako spodbudi delovanje debelega črevesa.

Razgibajte se

Nikar samo ne sedite in živčni ne čakajte, kdaj se bo zadeva razpletla. Raje kaj postorite ali napravite nekaj vaj za raztezanje, se sprehodite po stopnicah, poskakujte ali delajte počepe. Fizična aktivnost spodbuja delovanje prebavil.

Zbudite se prej

Če bi radi veliko potrebo umestili v jutranjo rutino, vstanite malo prej. Telo potrebuje čas, da se povsem prebudi in se znebi odvečnega tovora. Približno uro po tem, ko pogledate v nov dan, bo pripravljeno, da izloči ostanke prejšnji dan zaužite hrane.

Zmasirajte trebuh

Ulezite se na hrbet in desno pod popkom na trebuh položite celo dlan. S srednje močnim pritiskom je zapeljite do spodnje leve strani trebuha, nadaljujte do levega rebrnega loka, od tam do desnega ter nato po desni strani trebuha navzdol pod popek. To pot opravite z enim gibom roke, masažo večkrat ponovite.

Jejte hrano z več vlakninami

Vanjo umestite živila z vlakni, saj ta izboljšujejo prebavo. Cela žita, lupinasti plodovi, otrobi so idealna izbira za zajtrk. Kosilu dodajte brokoli, bučke, zeleno zelenjavo in stročnice, za desert si privoščite sadje.

Z jogo do boljše prebave

Položaj Ardha-Matsyendrasana (polovični sedeči zasuk) stimulira celoten prebavni sistem in pomaga pri težavah s prebavo. Začnite v sedečem položaju: sedite na tleh, noge so iztegnjene naprej. Levo nogo pokrčite in jo položite čez desno. Celo stopalo leve noge je na tleh. Levo roko položite za desni rob hrbta, desno za levega. Gledate nazaj in v tem položaju nekajkrat globoko vdihnete ter izdihne. 

Deli s prijatelji