REŠITVE

Sedem rešitev za razširjene vene

Objavljeno 14. december 2015 08.00 | Posodobljeno 14. december 2015 08.00 | Piše: M. F.

Razširjene vene še zdaleč niso le estetska težava, zato preprečite njihov nastanek oziroma upočasnite njihovo napredovanje.

Lepim nogam v prid se izogibajte prevroči prhi pa tudi savni.

Vsaka druga ženska in vsak četrti moški ima težave z razširjenimi venami. Te še zdaleč niso zgolj estetka težava, pač pa stanje sčasoma napreduje in lahko privede do resnih zdravstvenih posledic. Prav zato jih je treba ustrezno in pravočasno zdraviti, še bolje pa poskrbeti, da do njih ne bi prišlo oziroma upočasniti njihovo napredovanje. Tu je nekaj preprostih postopkov, s katerimi boste lahko poskrbeli za to. 

Izogibajte se neposrednim izvorom vročine (soncu, solariju, vročim kopelim, savni …)

Tudi prhanje z vročo vodo ni priporočljivo. Če se mu res nočete odpovedati, na koncu noge 20 do 30 sekund prhajte s hladno vodo. Hlad namreč deluje na tonus ven nasprotno kot vročina, ob hladu se torej skrčijo, kar pozitivno vpliva na pretok krvi in krvni tlak v venah ter s tem preprečuje njihovo širitev.

Bodite aktivni

Fizična aktivnost na dober pretok krvi in na venski obtok pozitivno vpliva z več vidikov. Gibanje v kakršni koli obliki je zato primerno: kolesarite, hodite, tecite, plavajte, plešite ... Vsak dan se gibajte vsaj pol ure, najbolje na svežem zraku.

Izogibajte se dolgotrajnemu sedenju in stanju

Če veliko sedite, vsako uro vstanite in hodite 15 minut, med sedenjem pa kar najpogosteje premikajte stopala. Ob dolgotrajnem stanju težo čim večkrat prenašajte z ene noge na drugo. 
Obstaja tudi preprosta venska gimnastika, ki vam bo pri tem v pomoč.

  • Kadar stojite, občasno pol minute stojte na prstih, nato pol minute na petah. Po prstih in petah lahko tudi hodite.
  • Kadar sedite, večkrat za pol minute iztegnite noge, prsti so naprej. Noge tako premikajte gor in dol ter pazite, da se stopala nikoli ne dotaknejo tal.
  • Med sedenjem za pol minute stopala ob tla uprite s prsti, nato pa še s peto. Večkrat zamenjajte položaj.

Pomoč gravitacije

Zmanjšajte vpliv gravitacije tako, da čim večkrat dvignete noge. Kadar počivate na kavču, naj bodo te vsaj v horizontalnem položaju še bolje pa bo, če bodo više od telesa. Tako boste spodbudili in olajšali venski pretok.

Previdno s kontracepcijo

Če uživate oralno kontracepcijo in ob tem opažate povečan pojav razširjenih ven, se o tem posvetuje z zdravnikom in ginekologa prosite za drugo obliko kontracepcije. Oralna kontracepcija namreč povzroča porast estrogena v telesu, ta pa je kriv za slabljenje tonusa ven in podkožnega maščobnega tkiva, kjer se te nahajajo.

Ohranjajte priporočljivo težo

Vsak kilogram teže otežuje pretok krvi po venah, zato pazite, da ta ne bo presegla tiste, ki je priporočljiva za vas.

Prave nogavice

Nosite močnejše elastične nogavice, ki spodbujajo venski pretok in potiskajo kri iz površinskih v globlje vene. To izboljšuje krvni pretok in lajša tistega skozi vene, s tem pa zavira nastajanje novih razširjenih ven pod površjem kože. 

Deli s prijatelji