NAVADE

Sedem obveznih za lepo kožo

Objavljeno 25. julij 2014 17.45 | Posodobljeno 25. julij 2014 17.45 | Piše: M. F.

Nahranite jo s sadjem in z zelenjavo, ne pretiravajte z njenim čiščenjem in jo zaščitite pred soncem.

Če želite ohraniti zdravo in lepoto polt, morate zanjo znati skrbeti. Koža je namreč naš največji in hkrati za zunanje vplive najbolj dovzeten organ. Da bi jo zaščitili ter ohranili mladostno in zdravo, počnite spodaj našteto vsak dan. In začnite še danes.

Podvojite količino zaužitega sadja in zelenjave

Sadje in zelenjava zagotavljata zdrav videz. Raziskava iz leta 2012 je dokazala, da so ljudje, ki ju uživajo več, na videz bolj zdravi, mladostni in privlačni. Zlasti je pomemben v njiju prisotni vitamin C, ki se bori proti delovanju prostih radikalov in sušenju kože. Vsak dan zaužite vsaj pol kilograma darov narave.

Umivajte jo le dvakrat na dan

Večina si kožo umiva tri- do štirikrat dnevno, a povsem dovolj je dvakrat. Pogosteje kot si s kozmetičnimi pripravki čistite obraz, hitreje z njega spirate naravne maščobe, ki polt ščitijo in ji zagotavljajo zdrav videz.

Pod očmi ne uporabljajte preveč kreme za sončenje

Tam je koža res zelo tanka in občutljiva ter potrebuje zaščito pred soncem, a sončne kreme kaj lahko izzovejo draženje. Z njimi na predelu okoli oči torej ne pretiravajte, priskrbite pa si kakovostna sončna očala ter jih nosite vedno in povsod.

Na ostalih delih telesa z njo ne skoparite

S kremo za sončenje vsak dan natrite vse telo. Svetle in tanke majice prepuščajo ultravijolično sevanje, in čeprav so vaše morda debelejše, se lahko med hojo zamaknejo in razkrijejo nezaščiteno polt.

Poskrbite za svoj dekolte

Vsi dermatologi se strinjajo, da je koža najhitreje in najbolj poškodovana na predelu ženskih prsi. Preden zapustite dom, zato dekolte natrite s kremo za sončenje. Zvečer pa ga negujte z vlažilno kremo.

Spite v najmanj priljubljenem položaju

Le malo ljudi spi na hrbtu, a to je najboljši položaj za preprečevanje nastanka gub, ki jih povzroča stik s posteljnino. Če resnično ne morete spati na hrbtu, si omislite svilen vzglavnik. Svila je namreč do kože prijaznejša, kot so bombažne, lanene in druge vrste tkanin.

Enkrat na leto obiščite dermatologa

Ta bo hitro opazil vse spremembe na koži in pravočasno odkril morebitne zametke kožnega raka.

Deli s prijatelji