KORISTNO

Sedem najboljših razlogov za skodelico kave

Objavljeno 28. december 2017 09.30 | Posodobljeno 28. december 2017 09.30 | Piše: M. F.

Varuje pred rakom, sladkorno boleznijo in pred depresijo.

Povedano na kratko: kava je zdrava.

Res je, da s kavo ni dobro pretiravati, a prav tako se ji, razen če vam tega ni svetoval vaš zdravnik, ni pametno povsem odpovedati. Na portalu Science Alert so navedli nekaj razlogov, zakaj si vsak dan privoščiti kakšno skodelico.

Za zdrava jetra

Kar devet med seboj neodvisnih raziskav je pokazalo, da kava zmanjšuje verjetnost raka jeter, ena skodelica na dan verjetnost za 22, dve za 43, tri za 57 in štiri kar za 65 odstotkov.

Za srce

Analiza več kot 200 raziskav je pokazala, da je pri ljudeh, ki na dan popijejo tri ali štiri skodelice kave, za 19 odstotkov manjša verjetnost srčno-žilnih bolezni v primerjavi s tistimi, ki kave ne pijejo.

Proti sladkorni bolezni tipa 2

Ena od študij je odkrila, da vsaka dodatna skodelica kave na dan verjetnost sladkorne bolezni zmanjša za sedem odstotkov, kar velja tudi za kavo brez kofeina.

Proti raku

Znanstvena študija, katere izsledke povzema publikacija za preventivo pred rakom, je pokazala, da je pri tistih, ki na dan spijejo tri skodelice kave, za 18 odstotkov manjša verjetnost raka jeter, maternične sluznice, ustne votline, požiralnika in prostate.

Proti demenci in alzheimerjevi bolezni

V eni od študij o vplivu kave na možgane so ugotovili, da je pri ljubiteljih tega napitka verjetnost demence in alzheimerjeve bolezni za 16 odstotkov manjša kot pri tistih, ki kave ne pijejo.

Proti depresiji

Raziskava, v katero je bilo vključenih 50.000 žensk je pokazala, da skodelica kave na dan verjetnost depresije zmanjša za 15, tri skodelice pa za 20 odstotkov.

Za daljše življenje

Velika raziskava, ki je zaobjela pol milijona prebivalcev stare celine in je trajala 16 let je dokazala, da je pri moških, ki na dan spijejo tri ali več skodelice kave, za 12 odstotkov manjša verjetnost prezgodnje smrti, pri ženskah pa za sedem odstotkov manjša kot pri tistih, ki kave ne pijejo.
 

Deli s prijatelji