V PISARNI

Sedem načinov, kako se na delu izogniti virozam

Objavljeno 18. december 2017 09.30 | Posodobljeno 18. december 2017 09.30 | Piše: M. F.

Četudi so virusi zelo dejavni, jim je mogoče ubežati.

Virusi na vas prežijo tudi v pisarnah.

V tem delu leta je težko ubežati raznim virusnim okužbam, ki na vas prežijo povsod, tudi v službi. Koncentracija virusov v zaprtih prostorih naraste, saj so okna zaprta in je onemogočen dotok svežega zraka. Možnosti, da bi ostali zdravi, se zato zmanjšujejo, obstajajo pa načini, s katerimi lahko zmanjšate verjetnost okužb.

Ne dotikajte se nekaterih predmetov

So mesta, kjer je mikrobov največ. Denimo slušalka telefona, tipkovnica na sodelavčevi mizi, vrata mikrovalovke v skupni kuhinji, držalo vrča za vodo ipd. Dotikajte se jih čim manj in si, ko jih odložite, roke dobro umijte.

Razkužite svoj delavni prostor

Vsako jutro z robčkom za dezinfekcijo obrišite mizo, telefon in tipkovnico računalnika. Tako boste uničili do 99 odstotkov mikroorganizmov na njih.

Izogibajte se bolnih in prehlajenih sodelavcev

Čeprav bi zaradi bolezni morali ostati doma, so mnogi primorani v službo prihajati bolni. Takšnim sodelavcem se izogibajte oziroma se jim ne približujte preveč. Kadar nekdo kihne, mikroorganizmi po zraku do nove žrtve potujejo tudi več metrov.

Pogosto umivajte roke

Pogosto dosledno umivanje rok je najučinkovitejši način za zaščito pred okužbami. Lahko si pomagate tudi z gelom za dezinfekcijo rok.

Ne dotikajte se obraza

Vedno, ko se dotaknete nosa ali ust, mikroorganizmom omogočite vstop v svoje telo. Zato se obraza dotikajte čim manj.

Ukrepajte preventivno

Vsako jutro si privoščite pripravek z vitaminom C in si tako okrepite odpornost.

Ne prijemajte za kljuke vrat

Vrata na stranišču odpirajte s komolcem ali z robčkom in ga nato takoj zavrzite. Prav tako pipe po umivanju rok ne zapirajte z dlanjo, temveč s papirnato brisačo.

Deli s prijatelji