ALTERNATIVA

S tapkanjem 
iz čustvenih stisk

Objavljeno 21. april 2015 21.00 | Posodobljeno 21. april 2015 21.00 | Piše: Klavdija Miko

Mag. Vlasta Kuster, specialistka metode Eft.

Pri večini ljudi lahko čustvene težave odpravimo v mesecu do treh.

Mag. Vlasta Kuster, specialistka terapije EFT, bolj znane kot tapkanje, je opravila magisterij na medicinski fakulteti v Ljubljani. Poleg tega se je izobraževala pri Garyju Craigu, ustanovitelju EFT. S pridobljenim znanjem, izkušnjami, človeškim pristopom in močno intuicijo pomaga ljudem odpravljati posledice nakopičenega stresa.

Katere so najpogosteje stiske ljudi, ki poiščejo pomoč pri vas?

Imajo močne strahove in močne telesne reakcije, ki jim sami niso kos. Doživljajo utrujenost, pomanjkanje energije in zaskrbljenost. Drugim pogosto razbija srce, čutijo nemir in tesnobo. Nekateri se že leta spopadajo s paničnimi napadi ali imajo vrtoglavico, cmok v grlu, nenavaden pritisk v glavi ali katerem koli delu telesa. Otroci in mladostniki imajo tremo, strah pred spraševanjem in slabo samopodobo. Njihov skupni imenovalec je nakopičen stres. Zanimivo, večina je prej opravila obsežne medicinske preiskave in te so potrdile, da so zdravi. A ne počutijo se v redu, saj so čustvene in telesne težave tako moteče, da ne morejo normalno delovati.

Kako je tehnika EFT, znana kot tapkanje, vam spremenila življenje?

Odkrila sem jo na spletu. Poskusila sem s tapkanjem in zelo hitro sem razumela, da deluje. Bila sem uspešna, torej, imela sem diplomo iz kemije in magisterij iz temeljnih medicinskih znanosti, a v meni je bilo veliko žalosti in strahov. Verjela sem, da je za uspeh v življenju dovolj, če si inteligenten, delaven in izobražen, potem sem boleče izkusila, da sta dobra samopodoba in čustvena inteligenca pomembnejši. Ko sem spoznala tehniko EFT, sem nekako dobila moč, da vzamem življenje v svoje roke in se rešim negativnih občutkov, ki so me omejevali. Sprememba se je zgodila od znotraj navzven. S tapkanjem sem postala samozavestnejša, srečnejša in uspešnejša na vseh področjih. Kasneje sem začutila, da je moje poslanstvo tudi drugim pomagati, da se rešijo čustvenih stisk in dosežejo čustveno svobodo.

Ima EFT kaj skupnega s psihoterapijo?

EFT je kot psihoterapija, le da vključuje tudi telesno komponento in zato rezultate pogosto dosežemo bistveno hitreje, spremembe so večinoma globoke in trajne. Ključna razlika je, da psihoterapija deluje bolj na logičnem delu osebnosti, terapija EFT pa se osredotoči predvsem na čustvene bolečine, ki so v nas. Učinkovitost EFT lahko pripišemo temu, da temelji na popolnoma drugem konceptu, kot smo ga v zahodnem svetu vajeni, in sicer da negativna čustva, ki jih ljudje doživljamo, niso v možganih, temveč so nakopičena v obliki blokad v energijskem sistemu telesa. Podobno kot pri akupunkturi z zabadanjem iglic odpravljajo blokade v telesu, tudi s tapkanjem stimuliramo iste končne točke energijskih poti in odpravljamo čustvene blokade. Ko tapkamo, smo v mislih osredotočeni na točno tisti stresni trenutek, ko je blokada nastala.

Torej se soočimo z vsem, kar nosimo v sebi in nas stiska?

Vsa negativna čustva, ki se ob bolečih spominih naložijo v naše telo, ostanejo kot blokade v našem energijskem sistemu. Ko jih je preveč, ne moremo več normalno delovati in pojavijo se različne težave, denimo panični napadi, depresija, ljubosumje. S tapkanjem na končne točke meridianov dosežemo, da se moč negativnih čustev zmanjšuje, dokler povsem ne izgine. Spomina ne moremo izbrisati, lahko pa izbrišemo neprijetne občutke, ki so vezani na boleč spomin. Z vsakim predelanim bolečim spominom je naše telo razbremenjeno, kar se kaže v tem, da se tesnoba zmanjša, prav tako intenzivnost in pogostost paničnih napadov, izginejo vrtoglavice, ljudje postopoma postanejo samozavestnejši, mirnejši, bolje spijo in bistveno laže obvladujejo vsakodnevne stresne okoliščine.

Si lahko s tapkanjem pomagamo sami?

Ustanovitelj Gary Craig je postavil postopek, ki je preprost in s katerim si lahko pomagamo sami. Za bolj kompleksne čustvene težave pa je treba razumeti tudi, kako delujeta naš miselni in čustveni svet, če želimo učinkovito tapkati. Telesna in čustvena reakcija sta pogosti, zato je za ljudi, ki so doživeli močne čustvene pretrese, bolje, da vsaj na začetku ne tapkajo sami, saj se lahko zgodi, da ne bodo kos močnim občutkom. Poiščejo naj pomoč pri izkušenem terapevtu EFT, ki jih bo varno vodil čez njihov čustveni labirint.

 

Deli s prijatelji