LAŽNI IZGOVORI

S koncem kajenja povezani miti

Objavljeno 09. avgust 2014 20.00 | Posodobljeno 09. avgust 2014 20.00 | Piše: M. F.

Ni res, da se boste po zadnji cigareti zredili, da je odvajanje drago in da se brez tobaka ne boste mogli zbrati.

Številne mite mnogi uporabljajo kot izgovor, da nadaljujejo kajenje. Med njimi najpogostejši je tisti, ki pravi, da se nekdanji kadilci obvezno zredijo. A ta še zdaleč ni edini. Oglejte si še nekaj takih, ki so povsem neresnični.

E-cigarete pomagajo pri odvajanju

Razširjeno je prepričanje, da elektronske cigarete pomagajo pri odvajanju od kajenja, a to je zgolj mit. Znanstveniki z ameriške univerze Kalifornija so proučili 82 raziskav in zaključili, da so se uporabniki e-cigaret pogosteje vračali k svoji navadi. V manjšem odstotku so prenehali kaditi v primerjavi s tistimi, ki elektronskih cigaret niso uporabljali kot zamenjavo za navadne.

Ko preneham kaditi, se bom zredil(a)

Kadilci ta mit pogosto uporabljajo kot izgovor, da ne opustijo kajenja. Čeprav resnično obstaja tveganje za pridobivanje kilogramov, se to ne zgodi pri vsakem bivšem kadilcu. Tisti, ki se zredi, se v povprečju od enega in pol do štiri kilograme in pol, je potrdila raziskava univerze Rochester. Tudi to je z redno vadbo in primerno prehrano mogoče preprečiti.

Po letih kajenja se zdravje ne more več popraviti

Nekatere škode, ki jo kajenje pusti na telesu, res ni mogoče popraviti, a kljub temu nikoli ni prepozno za opustitev te razvade. Po samo letu in pol brez cigarete se zmanjša tveganje za srčne bolezni, funkcije pljuč in dihalnih poti pa se v povprečju izboljšajo že po dveh do treh mesecih po ugasnjeni zadnji cigareti. Raziskave prav tako kažejo, da se že 12 ur po prenehanju kajenja v krvi uravna količina ogljikovega monoksida.

Brez cigarete bo stres neobvladljiv

Kadilci odmor za kajenje pogosto vidijo kot odmik od stresa in cigareto povezujejo s sprostitvijo po napornem dnevu. A raziskave so potrdile, da so nekadilci manj tesnobni kot tisti, ki kadijo. Pri njih namreč prav nikotin deluje kot stimulans, ki ga nujno potrebujejo, in kadar priložnosti zanj ni, stres v telesu seveda naraste.

Prenehanje s kajenjem je prav tako drago kot kajenje samo

Obliži proti kajenju, hipnoza, žvečilke in druge metode, ki so v pomoč pri opuščanju kajenja, so prav tako drage kot cigarete. Začetno vlaganje je res veliko, a povrne se že po nekaj mesecih. V veliko primerih posebne metode sploh niso potrebne, ampak le močna volja. Cena, ki jo kajenje zahteva od zdravja, pa je zagotovo višja od raznih pripomočkov, ki vam pri opustitvi te lahko pomagajo.

Brez cigarete ne bom tako učinkovit(a)

Čeprav se kadilcem zdi, da jim cigareta ponuja dodaten elan, je zadeva povsem drugačna, trdi ameriški psihiater dr. Marc L. Steinberg. Kadilci si med delom pogosteje vzamejo odmor in so večkrat kot nekadilci na bolniškem dopustu. Tako pa se zmanjša njihova storilnost. Prav tako upad količine nikotina v organizmu hitro povzroči tudi upad koncentracije. Torej ne drži, da se brez cigarete ne boste mogli skoncentrirati, pač pa se boste delu še lažje popolnoma posvetili.

Deli s prijatelji