MELANOM

Rešitev na obzorju: zdravilo pomaga proti raku

Objavljeno 24. avgust 2011 10.49 | Posodobljeno 24. avgust 2011 12.20 | Piše: S. U.

Število smrtonosnih malignih tumorjev na koži narašča tudi v Sloveniji

Bodite pozorni na spremembe kožnih znamenj
LONDON – V Veliki Britaniji je obolelim na voljo novo zdravilo za zdravljenje melanoma (kožni rak). Imenuje se ipilimumab, njegovo delovanje pa je domala revolucionarno.

Uničevalec metastaz

Novo farmacevtsko odkritje daje veliko upanja vsem obolelim, po mnenju strokovnjakov pa tudi, če ne odpravi melanoma, podaljša življenje bolnikov za nekaj mesecev ali celo let, predvsem tistih, ki so se jim rakaste celice razširile že na druge organe. Uvrščajo ga v skupino tako imenovanih pametnih zdravil, saj direktno napade tumorske celice in jih počasi uničuje.

Uspešno zdravljenje

Dr. Paul Lorigan, onkolog iz Manchestra, je sodeloval pri testiranju zdravil. »To je velik korak za zdravljenja najhujše vrste malignih tumorjev na koži. Bolniki, ki bi morali biti po predvidevanjih zaradi agresivnega napredovanja bolezni že pokojni, še živijo. Menim pa, da lahko zdravilo še izboljšamo.«

Bolezen v porastu

Število primerov melanoma vsako leto narašča po vsem svetu, porast pa v zadnjih letih zaznavajo tudi v Sloveniji. Na tako naglo povečanje naj bi vplivale podnebne spremembe, širjenje ozonske luknje in sprememba življenjskega sloga.

Deli s prijatelji