PLODNOST

Rdeča barva za večjo plodnost

Objavljeno 25. julij 2014 09.00 | Posodobljeno 25. julij 2014 09.00 | Piše: M. F.

Plodnost moških povečajo paradižnik, lubenica in češnje, zavirajo pa jo vroče kopeli in prenosni računalniki.

Za dušo prijetne vroče kopeli na plodnost ne vplivajo najbolje.

Raziskava, izvedena na univerzi Manchester, je razkrila, da ima kajenje marihuane lahko resen kvarni vpliv na plodnost pri moških. Povezave med alkoholom in ozkim spodnjim perilom ter sposobnostjo oploditve niso potrdili, so pa znanstveniki odkrili nekaj drugih dejavnikov, ki vplivajo na število, zdravje in hitrost moških spolnih celic. Takole pravijo ...

Jejte rdeče

Po zaključku analize dvanajstih, med seboj nepovezanih poizvedb, izvedenih med različnimi skupinami moških po svetu, se je izkazalo, da uživanje likopena izboljšuje kakovost, gibljivost in volumen spermijev. Število moških spolnih celic se namreč ob rednem uživanju z likopenom bogatih živil poveča kar za neverjetnih 70 odstotkov. Gre za antioksidant, ki se v največjih količinah nahaja v rdečem sadju in zelenjavi, zlasti bogati pa so z njim paradižnik, lubenica, jagode, češnje in rdeča paprika.

Predvidno s prenosnikom

Raziskava, katere izsledki so bili objavljeni v publikaciji Fertility and Sterility, je dokazala povezavo med uporabo prenosnega računalnika z vgrajenim brezžičnim usmerjevalnikom (Wi-Fi) ter slabšo kakovostjo sperme. Vzorce 29 prostovoljcev so v sicer za spermo optimalnih pogojih shranili pod prenosni računalnik z brezžičnim usmerjevalcem. Že po nekaj urah so spermiji izgubili hitrost, hkrati pa so se pokazali znaki poškodb DNK.

Ne pretiravajte s temperaturo

Optimalna temperatura za nastajanje spermijev je 34,5 stopinje Celzija, kar je malce pod običajno telesno temperaturo. Raziskava, ki so jo izvedli na univerzi Kalifornija, je pokazala, da se število spolnih celic v moški semenski tekočini ob prhanju s hladno vodo ali namakanju v hladni kopeli poveča kar za 500 odstotkov, ob razvajanju z vročo vodo pa se občutno zmanjša.

Kava da, vendar zmerno

Raziskovalci z univerze Sao Paolo v Braziliji so proučevali vzorce sperme 750 moških in zaključili, da pitje kave izboljšuje gibljivost spermijev. A le, če krepčilnega napitka ne zaužijejo več kot tri skodelice dnevno. Pretirane količine kave lahko privedejo do njihove genske mutacije ter zato do težav z oploditvijo.

Deli s prijatelji