RDEČE ZDRAVJE

Rdeča barva za boljšo odpornost

Objavljeno 12. november 2015 18.30 | Posodobljeno 12. november 2015 18.30 | Piše: M. F.

V hladnejšem delu leta si pogosto postrezite z rdečo peso, rdečim zeljem in borovnicami.

Rdeča živila igrajo pri varovanju zdravja pomembno vlogo.

Temno rdeča in vijoličasta živila, med katera spadajo rdeča pesa, borovnice, rdeča čebula, rdeča paprika, paradižnik in rdeče zelje, so izjemno bogata z antioksidanti, ki upočasnjujejo procese staranja, varujejo zdravje srca in zmanjšujejo tveganje za maligna obolenja. Ker so med drugim polna vitaminov C, A, E in železa, izdatno krepijo imunski sistem ter so še kako dobrodošla v času, ko na nas prežijo različna virusna obolenja. Predstavljamo troje rdečih živil, ki zaslužijo v jesensko-zimski prehrani prav posebno mesto.

Borovnice

Res je, niso rdeče, a so tako kot ostali iz omenjene skupine izjemno bogate z antociani. Gre za rdeče pigmente, ki so nepogrešljivi v varovanju pred srčnimi boleznimi ter malignimi obolenji in varujejo pred slabokrvnostjo. Poleg tega borovnice vsebujejo veliko vitamina C in vitaminov B-kompleksa. Od mineralov v sebi skrivajo veliko železa, magnezija, fosforja, kalija in kalcija. Prav zato je borovničev sok izjemni zaščitnik zdravja. Na žalost je sezona svežih borovnic že minila, a prav tako zdrave so tudi zamrznjene, ki jih za največji izkoristek dodajte najrazličnejšim smutijem ali si jih privoščite kot sestavino sadnih solat ali kot samostojen desert.

Rdeča pesa

Poleg že omenjenih antocianov vsebuje še veliko folne kisline in je zato nepogrešljiva pri zdravljenju slabokrvnosti. V rdeči pesi je v veliki meri zastopano tudi barvilo betain, ki se uporablja pri nekaterih oblikah zdravljenja depresije, ima pa tudi pomembno vlogo pri pravilnem delovanju jeter in žolčnih poti. Prav zato je pri težavah s temi organi priporočljiva sveža ribana pesa ali njen sok. Rdeča pesa je živilo z izjemnim spektrom pozitivnih vplivov na zdravje, tako na prebavni, dihalni in imunski sistem, najboljša pa je surova v obliki soka ali naribana v solati.

Rdeče zelje

Čeprav je po navadi na naših krožnikih v času, ko iz mošta nastaja vino, bi se z njim morali krepčati vse leto, zlasti pa pozimi. Vsebuje izotiocianate, to je protirakave snovi, ki jih je priporočljivo uživati vsak dan. Sveži sok rdečega zelja vsebuje vitamin U, ki pomaga pri zdravljenju gastritisa in čira na želodcu. V zimskem času je rdeče zelje odličen vir vitamina C ter zato pozitivno vpliva na imunski sistem in povečuje odpornost proti okužbam dihal. Seveda so v njem še antociani, ki mu dajo rdečo barvo.

Vsa ta živila vsebujejo le malo kalorij, bogata so z rastlinskimi vlakni ter čistijo črevesje. Uživajte jih vsak dan, saj so izjemno zdrava, krepijo odpornost in hkrati skrbijo za vitko postavo.
 

Deli s prijatelji