NE POSLUŠAJTE JIH

Razbiti miti o dojenčkih

Objavljeno 16. april 2017 14.00 | Posodobljeno 16. april 2017 14.09 | Piše: A. S.

Vsaka novopečena mama se slej ko prej sreča z nasveti poznavalskih sester, mam, babic, prijateljic. Toda mnoge bi bilo najbolje preslišati, menijo pediatri.

Ne potrebuje veliko dragih igrač, najraje se bo igral z – vami. Foto: Shutterstock

Če ste novopečena mamica, imate morda občutek, da vsi drugi vedo, kako negovati dojenčka, le vi ne, saj so kar naenkrat vsi polni nasvetov: pusti ga jokati, da ga ne boš razvadila, daj mu malo vode, od mleka se pa ja ne more odžejati, ja, vročino ima, ker mu raste zobek itd. Morda vam je znano. In kaj o nekaj najpogostejših trditvah o dojenčkih meni stroka? Ameriški pediater Andrew Adesman je nekaj mitov razbil v knjigi Baby Facts, Dejstva o dojenčkih.

Menite, da dojenček potrebuje najbolj sofisticirane in seveda najbolj drage igrače, kar jih ponuja trg, da bo kar najbolje razvijal svoj potencial? Avtor pravi, da ni dokazov, da nekatere igrače bolj spodbujajo možgane kot druge, pomembneje je, kako se igra oziroma kako se mi igramo z njim. Spustite se na njegov nivo, dobesedno, lezite na tla in se ukvarjajte z otrokom.

Takoj ko se otrok rodi, ga stehtajo in izmerijo, in ti podatki, vsaj tako se zdi, so za starše nekaj najpomembnejšega v prvih tednih v novi vlogi; če je dete dolgo, bo, ko odraste, visoko, sicer se bo njegova rast hitreje ustavila, menijo. Ni res, upoštevati je treba višino staršev in pač – počakati.

Res je, z dojenjem damo otroku najboljši popotnico za življenje, a niti to ni vsemogočno, eden od mitov denimo je, naj nekaj kapljic materinega mleka nakapamo v dojenčkovo uho, če je to vneto, in se bo pozdravilo. No, glede ne to, da je v mleku sladkor, to pa je dobra podlaga za razvoj bakterij in novih infekcij, pediatri to dejanje odločno odsvetujejo.

Otrok do 6. meseca ne potrebuje dodatnega vnosa vode, pa naj bodo babice še tako vztrajne; vso potrebno tekočino dobi z materinim mlekom ali formulo. Še več, s tem bi jim naredili več škode kot koristi, saj dojenčki še nimajo popolnoma razvitih in delujočih ledvic, s preveč vode v telesu lahko izzovemo le neravnovesje v nivoju elektrolitov in natrija.

Še kako pogosti so številni nasveti o tem, kateri hrani se mora doječa mati izogibati, da dete ne bo trpelo za krči. No, te povezave menda ni, saj imajo težave s črvičenjem tako dojeni otroci kot tisti, ki jih hranijo po steklenički; za to tegobo je verjetno kriv njihov nezreli prebavni sistem. In kaj je s povezavo driske in rasti zob? Ni je, prav tako ne drži, da ima otrok vročino, ker pač dobiva zobe; pojava sta pogosto istočasna, vendar povišana temperatura ni posledica zobenja; med vročino so tkiva prožnejša, zobek pa to priložnost izkoristi in pokuka na plan.

Vsakodnevno kopanje je morda čudovit uvod v večerno rutino, a ni priporočljivo, saj prepogosto namakanje lahko izsuši zelo občutljivo dojenčkovo kožo. Vsak dan je treba umiti področje pod plenico, sicer pa kopel priporočajo na dva ali tri dni.

Za konec: če boste dojenčka, mlajšega od štirih mesecev, nosili po rokah, da bo zaspal, ga ne boste razvadili. Konec koncev so v maternici več mesecev poslušali bitje maminega srca, gibanje črevesja, pritajene šume iz zunanjega sveta, bili so na toplem, zdaj pa od njih pričakujemo, da bodo zaspali sami in v popolni tišini? Nekaterim to uspe, marsikomu pa je treba pri tem pomagati. 

Deli s prijatelji