KO SRBI

Prva pomoč, ko vas piči žuželka

Objavljeno 03. julij 2011 15.39 | Posodobljeno 03. julij 2011 16.00 | Piše: P. J.

Mesto pika je treba razkužiti in hladiti s kocko ledu

Nevarnost preži na nas
Poletje je čas, ko na plano pokukajo različne žuželke, ki nam lahko brezskrbne počitnice spremenijo v pravo nočno moro. Reakcije na pike so pri ljudeh zelo različne. Tisti, ki za pike niso preveč občutljivi, lahko občutijo le blago srbečico ali oteklino, za nekatere pa piki pomenijo tudi smrtno nevarnost.

Blage alergijske reakcije

Piki večine žuželk so na videz podobni in niso posebno nevarni. Žuželka vbrizga pod kožo slino ali strup, kar povzroči majhno srbečo oteklino, ki traja nekaj ur ali dni, pojavi se srbenje in pekoča bolečina, lahko tudi rahlo mrtvičenje ali mravljinci v prizadetem predelu. To je blaga alergijska reakcija, ki sčasoma izzveni. So zapisali na spletni strani pomurskih lekarn.

Kdaj k zdravniku?

Piki strupenih žuželk lahko povzročijo močno bolečino, mišične krče, bolečine v trebuhu, vročino in mrzlico, težko dihanje in požiranje, moten govor, krče. Včasih piki žuželk povzročijo smrtno nevarno alergično reakcijo, znano kot anafilaktični šok. Pojavi se hitro otekanje okoli oči, ustnic, jezika ali v žrelu, težko dihanje, piskanje pri dihanju ali hripavost, hudo srbenje, krči, omrtvičenost, omotica, rdečkast izpuščaj, krči v trebuhu in izguba zavesti. V teh primerih sta potrebna takojšnje ukrepanje in zdravniška pomoč.

Kaj storiti po piku?

Če je želo v koži, ga najprej previdno odstranite. Mesto pika je treba najprej razkužiti z alkoholom. Priporočljivo je hlajenje s kocko ledu ali z mokro in mrzlo brisačo. Hladen obkladek imejte na koži 15–20 min. Mesto pika namažite z gelom, ki vsebuje zdravilno učinkovino proti alergiji.

Preventivni ukrepi

Da bi se izognili neprijetnim srbečicam in oteklinam, ki nam lahko pokvarijo lepe dneve, pa lahko veliko naredimo tudi sami. Žuželke so najdejavnejše ob zori in mraku, največ jih je ob stoječih vodah, vrtovih in travnikih s cvetočimi rožami. Zelo pomembna je uporaba primernega sredstva za zaščito pred žuželkami. Ne uporabljajte močno odišavljenih mil, parfumov ali lakov za lase, ki jih privabljajo.
Deli s prijatelji