KOZMETIKA

Proso za nego las

Objavljeno 11. november 2015 17.00 | Posodobljeno 11. november 2015 17.00 | Piše: Melita Meršol

Negi las se moramo vsekakor še bolj skrbno posvetiti pozimi, ko jih ogrožajo suh in topel zrak v prostorih, pokrivala, onesnaženost na prostem, stres.

Preden gremo spat, si lase nežno spnimo v rahel čop z mehko gumico iz blaga.

K negi poleg ustreznega umivanja štejemo tudi redno striženje konic, predvsem pa se na njih kaže, kakšno hrano »mečemo vase«. Poskrbimo, da se bodo končno zdravo zalesketali. Tako kot za kožo je za lepe in sijoče lase zagotovo najbolj pomembna ustrezna prehrana. Številne raziskave dokazujejo, da mora vsebovati vse potrebne hranilne snovi v primernih količinah, optimalnem razmerju in učinkoviti kombinaciji. Lasje potrebujejo za čvrstost in rast kalcij, železo, magnezij in mineralne soli. Uživajmo živalske in rastlinske beljakovine, rastlinska olja, polnozrnata živila in veliko tekočine. Za čvrste lase in proti razcepljenim konicam je priporočljivo proso, ki premore silicijevo kislino v topni obliki, kar organizmu omogoči njeno vsrkavanje. Vsakodnevno uživanje prosa pripomore celo k hitrejši rasti. Na nastanek novih las in na rast sicer najbolj vplivajo hormoni, življenjski slog, starost in tudi proizvodi za nego las in lasišča. Lasni mešički so zelo občutljivi in se hitro odzovejo na spremembe v telesu.

Pazljivo razčesavanje

Najverjetneje ni treba ponavljati, da jih vselej umivamo nežno, in ne z drgnjenjem, razčešemo jih s primerno krtačo, ki jo izberemo glede na občutljivost lasišča in čvrstost las. Pravilno krtačenje je namreč poglavitni del nege, saj spodbuja prekrvitev lasišča in pomaga razporediti maščobo od korenin do konic, kjer je najbolj potrebna. Mokre lase vedno previdno razčešemo. Vlakna suhih las so celo trša od nohta – ko se zmočijo, pa se stanje v hipu spremeni. Zunanji, luskasti sloj se v vodi napne in postane občutljiv. Z nepazljivim česanjem lahko posamezne luske odstranimo, lasje postanejo krhki in se začnejo cepiti, izgubijo lesk in prožnost. Enako velja za lase, ki so jih poškodovali zunanji dejavniki ali nepravilna nega. Zatorej si moramo ostriči konice, medtem ko je čistoča na prvem mestu. Umivamo jih s pravim šamponom, ki nam ga tako kot druge negovalne izdelke glede na tip las svetuje frizer.

Zakaj izpadajo?

Največkrat je krivo pomanjkanje železa, zato je treba uživati dovolj suhega sadja, špinače in zelene listnate zelenjave, fižola, leče, semen in začimb. Izpadanje las lahko povzroči tudi preveč ali premalo aktivna ščitnica. Izguba las med menopavzo prav tako ni redkost, saj takrat v telesu začne padati raven ženskega hormona estrogena. Tudi novopečene mamice se v prvih šestih mesecih po porodu pogosto spopadajo s povečano izgubo las. Vzrok se prav tako skriva v hormonu estrogenu, ki pa se čez nekaj mesecev bolj ali manj spet uravnovesi. Velik krivec za izpadanje ali za slabo kakovost las pa je kajenje, ki jim res močno škoduje. Postanejo lahko tanjši, dobijo neprijeten vonj, so bolj suhi od zdravih, v skrajnem primeru sledita celo povečano izpadanje in plešavost. Zamislimo se!

Koristni namigi

  • Las si ne smemo umiti vsak dan. S tem jih bomo namreč oropali zdravega olja, ki je pomembno za sijaj.
  • Suh in ogrevan zrak v prostorih, pokrivala, megla, smog in vlaga jih uničujejo in poškodujejo: izgubijo prožnost, postanejo krhki in se cepijo.
  • Pri umivanju nikar ne uporabljajmo agresivne lasne kozmetike, saj ta oslabi delovanje lasnih mešičkov. Pogosteje jih lahko umivamo, če imamo prhljaj.
  • Ustrezne proteinske obloge oziroma maske gladijo plast lusk, ki zaradi škodljivih dejavnikov postane hrapava, in omogočijo lažje česanje.
  • Pri izgubi leska si pri frizerju omislimo masažo lasišča, ki izboljša prekrvitev. Pri suhih laseh brez leska pa je priporočljivo česanje kar na svežem zraku v različnih smereh, najbolje z lesenim glavnikom ali krtačo iz naravnih ščetin.
  • Preden gremo spat, jih nežno spnimo v rahel čop z mehko gumico iz blaga. Najpogosteje se vozlajo ravno med spanjem.
  • Nikoli pa v posteljo z mokrimi lasmi – »vzredimo« lahko prhljaj.
  • Pri sušenju se izogibajmo previsoki temperaturi.
  • Poleg pravilne prehrane, ki mora vsebovati dovolj vitaminov A in C ter B-kompleksa, je treba piti veliko vode ali zelenega čaja. Izogibati se je treba praženi hrani, škrobu in sladkim jedem.
Deli s prijatelji