LASJE

Pripravite lase na jesen

Objavljeno 23. avgust 2011 16.21 | Posodobljeno 23. avgust 2011 22.00 | Piše: M. F.

Proti razcepljenim konicam pomagajo le škarje, lase pa nahranite s hranilnimi maskami

Lase nahranite z maskami, ki jim bodo povrnile sijaj in voljnost
Sonce, vetrič, morje, bazeni. Štirje nepogrešljivi sopotniki poletja. In štirje največji sovražniki lepih las. Sončna svetloba jih namreč izsuši, veter mrši, sol in klor pa jih naredita lomljive. Zato se neredko zgodi, da so po vrnitvi z dopusta brez leska, z razcepljenimi konicami, na videz slamnati in občutneje izpadajo. Da bi jim povrnili zdravje, jim bo po počitnicah treba nameniti malce več pozornosti.

Obiščite frizerja

Najprej poskrbite za razcepljene konice. Tu bodo edina rešitev škarje, zato po dopustu obiščite frizerja. Poškodovani lasje potrebujejo tudi izdatno hranjenje. Najlažje jih boste nahranili z dodatno nego z maskami. Zlasti učinkovite bodo, če boste lase po nanosu zavili v toplo brisačo, pripravite pa jih lahko sami.

Za vsako vrsto las nekaj

Masko, ki lasem povrne sijaj, pripravite tako, da zmešate banano, jajce, četrtino skodelice medu, tri jedilne žlice mleka in pet jedilnih žlic olivnega olja. Pripravek nanesite na oprane lase, ga na njih pustite 15 minut ter nato temeljito izperete. Ta maska je priporočljiva za suhe lase, na katerih so učinki sonca, soli in klora še izrazitejši.

Za krhke in lomljive lase

Če so vaši lasje poškodovani in zato krhki ter lomljivi, jim privoščite masko, za katero potrebujete 10 gramov rožmarinovih listov, 10 gramov posušenih cvetov kamilic in deciliter kokosovega olja. Vse sestavine segrevajte pol ure, pri tem pa pazite, da ne zavrejo. Počakajte nekaj dni, da se učinkovine izločijo, nato pa pripravek precedite. Masko na opranih laseh pustite pol ure.

Za mastne lase

Pest posušenih listov kopriv prelijte s segretim jabolčnim kisom, počakajte 15 minut, precedite in s tekočino sperite lase, ki ste jih umili z zeliščnim šamponom.

Za pretirano izpadajoče lase

Pomagate si lahko z eteričnimi olji – 250 mililitrom priljubljenega šampona dodajte 30 kapljic rožmarinovega, 10 kapljic timijanovega in 10 kapljic sivkinega eteričnega olja. Šampon z dodatki pustite na laseh tri minute, nato pa ga temeljito sperite.

Ne pozabite na prehrano

K lepim lasem pripomore tudi uravnotežena prehrana z vsemi skupinami živil: ogljikovi hidrati, proteini, maščobe, minerali in vitamini. Posebno pomembni so vitamini A, B7 in C, cink, železo, maščobne kisline omega 3. Na vašem jedilniku naj se tudi v jesenskih mesecih kar najpogosteje znajdejo globokomorske ribe, korenje, stročnice, rdeče meso, perutnina, mlečni izdelki, oreški, nerafinirana in neoluščena žitna zrna, sadje ter zelenjava temno zelene barve, predvsem špinača, brokoli in vse vrste zelenih solat. Lasje vam bodo hvaležni tudi, če boste popili manj kave, alkoholnih pijač in se odpovedali kajenju.

Deli s prijatelji