DOBRO JUTRO

Preproste navade za zvrhano mero jutranje energije

Objavljeno 28. december 2017 07.55 | Posodobljeno 28. december 2017 07.57 | Piše: M. F.

Umestite jih v svojo rutino, če zjutraj nikakor ne morete iz postelje.

Jutra so lahko prijetnejša.

Jutra praviloma niso ravno prijetna. Večina bi tedaj, ko zazvoni budilka, še kakšno urico spala. A z nekaj preprostimi koraki lahko postanejo lepša.

Kozarec vode

Najboljša stvar, ki jo lahko zjutraj storite, je, da na prazen želodec popijete kozarec vode. Tako boste organizmu priskrbeli prepotrebno tekočino, spodbudili presnovo in si zagotovili odmerek energije. Še boljše bo, če boste vodi dodali sok polovice limone.

Budilko odmaknite od postelje

Če bo na dosegu roke, bo zlahka pritiskati gumb za dremež, prav zaradi tega pa boste, ko boste končno vstali, še bolj utrujeni. Naj bo budilka tako daleč od postelje, da boste morali, če jo boste hoteli izklopiti, vstati. Zagotovo vam ne bo prišlo na misel, da bi zlezli nazaj med rjuhe.

Postelja naj bo samo za spanje

Če boste v postelji počeli stvari, ki niso povezane s spanjem (jedli, gledali televizijo, brali), je možgani ne bodo dojemali kot prostor za počitek, temveč jo bodo povezovali z aktivnostmi, katerim se tam še predajate. Postelja naj bo samo za spanje. In seks.

Brez alkohola in kofeina

Včasih vam po napornem dnevu prija kozarec vina, a pred večernim počitkom to ni najboljše, saj alkohol ovira faze globokega spanja in zaradi njega se boste zbudili utrujeni. Tudi kave in pravega čaja ne pijte pozno popoldne ali zvečer. Boljša izbira so naravni zeliščni čaji.

Ne prhajte se tik pred spanjem

Vroča voda v telesu dvigne temperaturo, znano pa je, da se telo pred spanjem ohlaja. Zato tople kopeli in prhe tik pred spanjem niso najboljše, saj ovirajo pripravo organizma na nočni počitek. Privoščite si jih vsaj uro prej, preden ležete v posteljo.

Napišite, kaj vas čaka naslednji dan

Mnogi ob misli na vse, kar jih čaka naslednji dan, ne morejo potoniti v sen. Zaradi vseh obveznosti se ne morejo umiriti, možgani delajo z vso paro, spanca zato ni in ni.  Če sodite med te, vzemite v roke svinčnik in papir ter napišite vse, kar morate storiti. Takoj ko boste uredili svoje misli, jih prenesli na papir in si zagotovili, da na katero od opravil ne boste pozabili, boste lažje zaspali ter brez težav vstali.

Prepričajte se, da lahko vstanete

Če se prepričujete, da niste jutranja oseba, začnite o sebi razmišljati drugače. Prepričajte se, da imate jutra radi, jih povežite z nečim lepim in s prijaznimi mislimi boste zlahka vstali iz tople postelje. Lahko si pomagate tudi s kakšnim motivacijskim stavkom: rana ura, zlata ura …

Zvečer pozabite na napravice

Pol ure pred spanjem ugasite računalnik, telefon, tablico ... Vsi ti zaradi modre svetlobe, ki jih oddajajo njihovi zasloni, ovirajo nastajanje hormona spanja melatonina, zato odpihnejo utrujenost in spanec, zjutraj pa stežka pokukate v nov dan. Raje preberite revijo ali nekaj strani v knjigi, se tako sprostite in prikličite spanec.

Deli s prijatelji