BREZ TABLET

Preprosta rutina, ki prežene glavobol

Objavljeno 01. december 2015 10.00 | Posodobljeno 01. december 2015 10.00 | Piše: M. F.

Telovadba na glavobol deluje kot zdravila, le da je povsem brez stranskih učinkov.

Pred neznosnim glavobolom se je mogoče zavarovati z redno vadbo.

Da redna kardiovadba lahko ščiti pred glavoboli in celo migrenami, potrjuje vse več raziskav. V eni od njih so švedski znanstveniki dokazali, da se je pogostost glavobolov pri sodelujočih zmanjšala že, če so trikrat na teden vadili 40 minut. Izboljšanje je bilo opaziti po treh mesecih. Redna vadba je na večino posameznikov delovala enako učinkovito kot delujejo najmočnejša zdravila za preprečevanje in zdravljenje migrene, ki so sicer dostopna samo na recept. Seveda pa brez stranskih učinkov, kot so depresija, motnje v zaznavi in tresavica.

Drugo mnenje

Da vaje lahko pomagajo pri preprečevanju glavobolov, se strinja tudi direktor newyorškega raziskovalnega centra za glavobole z Manhattna Alexander Mauskop.
Ta ima za to več razlag. »Med vadbo se znojimo, hkrati s znojem pa se iz telesa izločajo tudi hormoni stresa. Prav ti so pogosto dejavnik, ki glavobol sproži.« Za premagovanje glavobolov so prav tako zaslužni endorfini, ki se v telesu sproščajo med vadbo. Gre za kemične snovi, ki zagotavljajo občutke ugodja in ob tem zaviralno vplivajo na senzorje za bolečino ter to blažijo na povsem naraven način.

Ne na vse enako

Vendar pa dr. Mauskop dodaja, da je razloge za glavobol mogoče iskati v različnih dejavnikih: zanje so lahko krivi geni, pomanjkanje spanja ali hrana, zato vadba morda ne bo pri vseh enako učinkovita. Je pa ena nemških raziskav pokazala, da pomaga kar 65 odstotkom tistih, ki jih pogosto mučijo glavoboli (tudi migrene). Z enako učinkovitostjo se lahko pohvalijo najboljša na trgu dostopna zdravila.

Zmerno, a redno

Prav zato Mauskop svojim pacientom priporoča, naj trikrat tedensko vsaj pol ure dnevno izvajajo lažje kardiovadbe: tek, hitro hojo, kolesarjenje, plavanje. Vadba naj bo umirjena, torej brez pretiranih obremenitev in intenzitete, a redna.

Pretiravanje z vadbo in njeno intenziteto lahko na glavobole namreč deluje ravno nasprotno in jih še okrepi. Pazite zato pazite, da vaš srčni utrip ne bo presegel 150 udarcev na minuto. Če nimate merilnika utripa med vadbo, dihajte samo skozi nos. Ko to ne bo več mogoče, veste, da pretiravate. »Če sodite med 65 odstotkov srečnežev bodo vaše migrene izginile v nekaj tednih. Seveda tedaj, ko boste zaznali izboljšanje, ne prenehajte vaditi. Prat tako tudi ne, če izboljšanja ne bo. Gibanje je za zdravje celotnega telesa vendarle ključnega pomena,« pravi dr. Mauskop. 

Deli s prijatelji