VPLIV

Premalo spanja škoduje kostem

Objavljeno 13. april 2017 11.20 | Posodobljeno 07. april 2017 08.37 | Piše: M. F.

Spanju je treba namenjati pozornost tudi zaradi močnih kosti.

Neprespane noči ogrožajo zdravje kosti.

Nezadostna količina spanja in nekakovosten počitek sta povezana s povečanim tveganjem za številne kronične bolezni, kaj lahko pa pripomoreta tudi k izgubi kostne mase, je pokazala nova raziskava.

Izsledki so bili predstavljeni na sestanku ameriškega endokrinološkega društva v Orlandu, kjer so strokovnjaki povedali, da so pri sicer zdravih moških, ki so tri tedne načrtno premalo spali oziroma je bil njihov spanec v namen študije moten, v krvi opazili upad snovi, zaslužnih za obnovo kostnih tkiv. Na drugi strani so bili biološki markerji, ki so odgovorni za razgradnjo kosti, nespremenjeni.

»Tako porušeno ravnovesje nudi odlične pogoje za potencialno izgubo kostne mase in bi lahko vodilo v osteoporozo,« je povedala voditeljica študije Christine Swanson z univerze Kolorado.
»Če bodo prihodnje raziskave potrdile, da so težave s spanjem tesno povezane z izgubo kostne mase, bodo razkriti vzroki za sicer nepojasnjen pojav osteoporoze pri ogromnem številu populacije,« je še povedala.

Po podatkih tamkajšnjega centra za nadzor in zaščito pred boleznimi ima občasne težave s spanjem 25 odstotkov prebivalcev ZDA, 10 odstotkov pa se z njimi sooča redno.

V okviru študije so sodelujočim spanje omejili na pet do šest ur na dan, merjenja markerjev pa so bila opravljena na začetku in koncu študije, v kateri so sodelovali zgolj pripadniki močnejšega spola.

Deli s prijatelji