PARKIRIŠČE

Prej journey, zdaj freemont

Objavljeno 08. julij 2011 21.41 | Posodobljeno 09. julij 2011 19.00 | Piše: Janez Kovačič

Fiat freemont je prvi produkt povezave med Fiatom in Chryslerjem

Za armaturno ploščo pri Fiatu pravijo, da združuje najboljše s te in one strani Atlantika
LJUBLJANA – Je otrok italijansko-amerikih staršev. Po obliki in namenu enoprostorec, avto, ki naj bi dokazal, da so tovrstne poroke smiselne, tržno uspešne. Je fiat freemont.

Freemont je prvi produkt združitve italijanskega Fiata in ameriškega Chryslerja; prav bi bilo reči, da ni šlo za pravo združitev, kajti Italijani so kupili Američane. In ker so časi naporni in nepredvidljivi, je tisto, kar smo pred dobrimi tremi leti spoznali pri Chryslerju – enoprostorca po imenu journey (točneje: to je bil dodge journey, kajti tovarna Dodge je sestavni del Chryslerja), – zdaj postalo fiat freemont. Seveda je šel freemont pred tem malo k lepotno-tehnološkemu kirurgu: podvozje bolj ustreza evropski vozni dinamiki (beri: cestam in načinu vožnje), zmanjšali so hrup v notranjosti, dosegli, da ima voznik prek volana več informacij o dogajanju pod kolesi (da avto bolje čuti), ipd. Nastal je freemont, ki je načeloma journey, in tako je koncern Fiat-Chrysler privarčeval marsikateri dolar oziroma evro.

Ker je evropski avtomobilski okus vendarle nekoliko drugačen od ameriškega, je bila pri lepotnem kirurgu tudi notranjost z armaturo vred. Razlike niso velike, pa vendarle so. Ker so Američani izumili enoprostorce, zmore freemont peljati največ sedem potnikov. Pomembno je, da je mogoče sedeže v drugi in tretji vrsti zložiti v dno in tako dobiš 1461 litrov velik prtljažnik, lahko tudi spalnico. Ameriško poreklo je očitno tudi zaradi številnih odlagalnih mest, voznik je lahko vesel ročne svetilke v prtljažniku, številnih 12-voltnih vtičnic ipd. Uporabnost oziroma praktičnost je zapisana v rojstnem listu tega italijanskega američana. Evropskemu okusu, potrebam in morda še čemu sta prilagojena motorja; na začetku na voljo le dva, oba dizla, oba Fiatova, oba iz serije multijet, oba z gibno prostornino po 2,0 litra, vendar različno močjo: prvi ima 103 kW/140 KM, drugi precej zmogljivejših 125 kW/170 KM. Pogon je speljan na prednji kolesi, zdaj je zraven ročni šeststopenjski menjalnik, napovedujejo še avtomatiko, kar bi se nekako spodobilo. Pozneje se pojavijo še bencinski agregati, pravijo.

Mešanec po imenu freemont naj bi v polnem prodajnem letu navdušil kakšnih 30.000 evropskih kupcev, slovenske predvidoma jeseni. Cene so ta hip še neznanka, za orientacijo zapišimo ceno izhodiščnega modela v Italiji: 27.200 evrov. Bomo videli, kako bo šlo.
Deli s prijatelji