ZLATA ŽILA

Pravočasni pregled prihrani veliko težav s hemoroidi

Objavljeno 08. februar 2015 18.00 | Posodobljeno 08. februar 2015 18.00 | Piše: Marija Mica Kotnik

Hemoroidi, ki jih nemalokrat imenujemo tudi zlata žila, so lahko za marsikoga zelo neprijetni in boleči. A lahko jih preprečujemo in tudi učinkovito zdravimo, le na pregled moramo, pravijo zdravniki.

Izraelski strokovnjaki namesto sedenja priporočajo čepenje

Hemoroidi so žilni vozlički v steni danke in zadnjika, kjer gre za razširitev ven, podobno kot pri krčnih žilah. Ločimo notranje in zunanje, največ težav prinašajo notranji, ki se jih ne zavedamo, na njih opozarja le občasna sveža krvavitev pri odvajanju blata. Pogostejši so pri ženskah, enkrat v življenju se z njimi sreča skoraj vsakdo. Čeprav jasnih razlogov za njihov nastanek ne poznamo, gre pri nastanku hemoroidalne bolezni za kombinacijo dednosti, prehranjevalnih navad, težav z zaprtostjo in dolgotrajnim napenjanjem ob odvajanju blata, sedečim ali fizično napornim delom, vplivajo pa tudi stanja, kot so nosečnost, debelost in neaktivnost, pravi doc. dr. Boštjan Mlakar, dr. med., specialist kirurg z zasebne klinike Zdrav splet.

Hemoroidi so neboleči, težave nastanejo, ko se ob odvajanju blata ob občasni krvavitvi pojavijo vnetja, ki trajajo dlje, to pa je lahko zelo boleče. Zato je ob znakih, ki kažejo na hemoroide – neboleča sveža krvavitev in srbeč ali neprijeten občutek okrog anusa, bolečina v predelu zadnjice, izbokline okrog anusa – in tudi pri manjšem uhajanju blata nujno obiskati zdravnika, ki bo izbral ustrezno zdravljenje, bolezen namreč ne poteka enako pri vseh ljudeh. »Poznano različne stopnje notranje hemoroidalne bolezni in tudi zunanjo hemoroidalno bolezen, pogosto pa gre za kombinacijo obeh. Zdravljenje je treba prilagoditi vrsti in stopnji obolenja ter seveda pridruženim boleznim in starosti pacienta,« pravi sogovornik in dodaja, da lahko kar v 90 odstotkih primerov hemoroidalno bolezen obvladajo brez operacije.

Učinkovito zdravljenje

Na vprašanje, kdaj je pri hemoroidalni bolezni nujno kirurško zdravljenje in kako to poteka, doc. dr. Boštjan Mlakar odgovarja: »Kirurško zdravljenje je nujno pri bolečih zunanjih tromboziranih hemoroidih, ki jih zatipamo, s preprosto operacijo odstranimo strdek in tudi olajšanje je hitro. Notranje hemoroide moramo operirati, če izpadajo in jih moramo po odvajanju potisniti nazaj v analni kanal oziroma če so ves čas zunaj kanala.« Metod za zdravljenje je več in so tudi zelo učinkovite, ni pa vsaka primerna za vsakogar. »V zadnjih letih se je na tržišču pojavilo več metod zdravljenja hemoroidov, ki so v glavnem operativne, od mehaničnega spenjalnika (PPH) do uporabe ultrazvočne sonde za podvezovanje žil, ki prehranjujejo notranje hemoroide (metoda DG-Hal), imajo svoje prednosti in slabosti,« pravi doc. dr. Boštjan Mlakar in opozarja, da so lahko vse metode za določene primere dobra izbira, je pa zelo napačno prepričanje, da je vsaka nova metoda primerna za vsako obliko hemoroidalne bolezni, zato rezultati niso vedno v skladu s pričakovanji: »V kirurškem centru Zdrav splet največkrat uporabljamo kombinirano zdravljenje, ki je sestavljeno iz podvezovanja notranjih hemoroidov z elastično ligaturo in stopenjskega operativnega zdravljenja zunanjih hemoroidov. Tako se izognemo bolečinam in dolgotrajnemu okrevanju, rezultati so dolgoročni, je pa res, da je treba zadevo običajno nekajkrat ponoviti.« V njihovi kliniki se izogibajo klasični operaciji, ki slovi kot zelo boleča – v eni seansi so odstranili vse zunanje in notranje hemoroide.

Ker vse težave z zadnjikom niso nujno posledica hemoroidalne bolezni, je nujno, da ob kakršnih koli težavah obiščemo zdravnika. S pravočasnim pregledom si bomo prihranili marsikatero težavo in tudi pravočasno ugotovili, ali smo zboleli za katero resnejšo boleznijo, pravi sogovornik. »Nekatere težave zadnjika, kot je fisura oziroma razpoka, med odvajanjem trdega blata povzročajo bolečine in svetlo krvavitev. Samo krvavitev, primešana blatu, je lahko tudi znak tumorja ali polipa v danki oziroma črevesu. Poznamo tudi vnetne bolezni zadnjika in danke, ki se zdravijo popolnoma drugače kot hemoroidalna bolezen. Vsako krvavitev pri odvajanju je treba razjasniti s pregledom pri zdravniku. Ljudi pozivam, naj sodelujejo v programu Svit za odkrivanje raka črevesa in danke. Če je v družini že prisoten rak črevesja ali polipi črevesja, morajo najbližji sorodniki opraviti koloskopijo pri 40 letih starosti, v primeru težav pa še prej,« je jasen doc. dr. Mlakar.
 

Deli s prijatelji