USTNA HIGIENA

Pravilna nega zobnih protez

Objavljeno 03. marec 2013 08.00 | Posodobljeno 03. marec 2013 08.00 | Piše: Mineja Žgavec, dr. dent. med.

Pravilna in ustrezna ustna higiena je osnova za zdravo ustno votlino in celostno zdravje.

Pravilna in ustrezna ustna higiena ni samo temelj zdravih in lepih zob, temveč tudi osnova za zdravo ustno votlino in celostno zdravje. Začne se že takoj ob izrasti prvih mlečnih zob in nadaljuje vse življenje, tudi takrat, ko človek zaradi takšnih ali drugačnih razlogov izgubi zobe.

Ostanki hrane in bakterijski plak se vsak dan nabirajo na trdih površinah ustne votline, na zobeh in ob protetičnih nadomestkih, kot so fiksni mostički, snemne delne in totalne proteze. Bakterije in preostali mikroorganizmi v ustni votlini s svojo prisotnostjo in delovanjem škodljivo vplivajo na zobe, dlesni in sluznice. Zavedati se moramo, da problem škodljivega naseljevanja bakterij ni obstajal samo prej, ko so v ustih zobje, z zobnimi protezami se namreč še poveča. Med protezo in čeljustjo je prostor, v katerem bakterije najdejo idealne razmere za rast, zato je ključno, da obloge redno in pravilno odstranjujemo, saj le tako zagotovimo zdrava tkiva v ustih, preprečujemo vnetja, bolečine, ustne bolezni in slab zadah. Vsakodnevna nega proteze poudari negovan videz, izboljša splošno počutje in prispeva k ohranjanju zdravja. S čiščenjem primerno vzdržujemo protetične izdelke in jim omogočimo daljšo življenjsko dobo ter udobno nošenje.

Ob upoštevanju nekaterih osnovnih pravil nege protez in ob rednih kontrolnih obiskih zobozdravnika vam lahko »tretji« zobje kakovostno in dolgo služijo.

Drobne poškodbe
so gojišče bakterij

Najbolje je, da protezo negujete po vsakem obroku, obvezno pa zvečer. Vzamete jo iz ust in jo splaknete pod tekočo vodo, ravno tako usta brez proteze. Najmanj enkrat na dan temeljito očistite protezo s posebno mehko ščetko za čiščenje protez ali mehko krtačo pod mlačno tekočo vodo. Pomembno je, da ne uporabljate običajnih zobnih past za zobe, te namreč vsebujejo abrazivne delce, ki lahko povzročijo hrapavo površino proteze, saj je ta mehkejša od naravnih zob in uporaba navadne zobne paste lahko poškoduje njeno površino in osnovo. Mikroskopskih poškodb sprva ni videti, vendar te povzročijo izgubo sijaja, zabarvanje materiala in slabši videz proteze, poleg tega pa drobne poškodbe v njej predstavljajo pravo gojišče bakterij, ki lahko privedejo do razdraženosti sluznic in ustnega zadaha.

Zato je priporočljivo, da za čiščenje uporabljate kar navadno tekoče milo ali posebne prilagojene neabrazivne paste, ki so namenjene čiščenju protez. Posebno skrbno se morate posvetiti delom, kot so medzobni prostori in notranje površine proteze. Če nosite delno protezo, bodite pozorni na vezne elemente in zaponke; med ščetkanjem jih nežno podprite s prsti, da preprečite nezaželene spremembe oblike. Ko s površine odstranite vse obloge, jo sperete pod tekočo vodo in se posvetite higieni ustne votline. Nebo, jezik in preostale predele očistite z gazo, namočeno v vodo. Če so v ustih zobje, podporni elementi ali vsadki, je izjemno pomembno, da jih dobro očistite! Za zobe v ustih uporabite zobno ščetko in običajno zobno pasto ter jih očistite s krožnimi potegi od dlesni proti zobu. Uporabite tudi medzobno krtačko in nitko ter posebno nitko za mostičke – tako boste preprečili vnetje dlesni, sluznic in zgodnje izpadanje zob.

Protezo lahko občasno namočite v posebnih čistilnih raztopinah, ki so namenjene protetičnim snemnim nadomestkom. Nikoli je ne smete položiti v čisti alkohol ali topilo, niti je ne smete čistiti s temi sredstvi ali s sredstvi za umivanje in pranje posode, nikoli je ne čistite z vročo vodo in je ne polagajte v vrelo.

Nekaj minut za kakovostno vzdrževane zobe

Če na protezi opazite trdovratne nečistoče in zobni kamen, je potrebno profesionalno čiščenje pri zobozdravniku ali ustnem higieniku. Danes je na tržišču veliko različnih izdelkov za higieno zobnih protez, ki lahko pomagajo pri osnovni negi. Odločilnega pomena za uspešno odstranjevanje oblog je mehansko čiščenje s ščetko, kajti mikroorganizmov, naseljenih v oblogah proteze, ne moremo odstraniti, če protezo le položimo v čistilno tekočino. Le nekaj minut na dan, ki jih posvetite higieni ustne votline in protetičnih izdelkov, vam zagotovi zdrava tkiva v ustih, kakovostno vzdrževano protezo, udobno nošenje in naraven videz zob, s tem pa povrne samozavest in izboljša kakovost življenja. 

Deli s prijatelji