ZDRAVA MATEMATIKA

Prava števila za bitko s prehladom

Objavljeno 21. november 2015 08.00 | Posodobljeno 21. november 2015 08.00 | Piše: M. F.

Povprečen odrasli v letu dni preživi dva do štiri prehlade, poglejte pa, kako lahko to število znižate.

Zdravila, ki blažijo simptome gripe, pomagajo, ne delajo pa čudežev.

Jeseni in pozimi nas zlahka ujame prehlad ali celo gripa. Če boste upoštevali napotke v številkah, se jima boste letos lahko celo izognili, zagotovo pa ju boste lažje premagali.

Število 7

Vsako noč si privoščite vsaj sedem ur spanja. Štirikrat več možnosti, da bi zboleli za prehladom ali gripo imajo namreč tisti, ki spijo šest ur ali manj.

Število 35

Strokovnjaki z univerze Florida so ugotovili, da lahko za 35 odstotkov zmanjšate verjetnost obolevnosti, če vsak dan zaužijete živilo s probiotiki. Če pa boste vendarle zboleli, boste z njihovo pomočjo lažje ozdraveli. Pomaga že običajen jogurt, pred uživanjem prehranskih nadomestkov pa se posvetujte z zdravnikom.

Število 17,8

Toliko dni vas bo spremljal kašelj. Čeprav pričakujete da bo minil že po tednu dni, so v ameriškem centru za nadzor bolezni ugotovili, da kašelj vztraja skoraj tri tedne. Ne bodite torej nestrpni in ne zanašajte se na antibiotike. Pri virusnih okužbah ti ne pomagajo. Ob kašlju uživajte veliko tekočine, vseeno pa lahko obiščete zdravnika, ki bo preveril, da niste morda staknili pljučnice.

Število 2

Najpozneje dva dni potem, ko vas ujame gripa, začnite uživati zdravila, ki bodo ublažila njene simptome. Tako boste ležali dan ali dva manj. Zdravila so najučinkovitejša ob hitrem jemanju, ne delajo pa čudežev. Gripa bo ob njihovi pomoči milejša, še vedno pa boste morali v postelji počakati, da telo izloči vse viruse. Prav zato je za ljudi, starejše od 65 let in za tiste s šibkim imunskim sistemom ter kroničnimi boleznimi priporočljivo cepljenje.

Število 75

Ob prvih simptomih prehlada zaužijte 75 miligramov cinka. Finski strokovnjaki so dokazali, da tolikšna količina cinka za 40 odstotkov pospeši zdravljenje prehlada. Raziskava je pokazala, da manjši odmerki cinka nimajo nikakršnega vpliva. Cink igra pomembno vlogo pri izboljšavi odpornosti, najučinkovitejši pa je, če primerno količino zaužijete 24 ur potem, ko se pojavijo simptomi. 

Deli s prijatelji