KOŽA

Pozimi vas vaša koža še bolj potrebuje

Objavljeno 27. januar 2013 09.30 | Posodobljeno 27. januar 2013 09.30 | Piše: Simona Dečko

V zimskem času koža potrebuje veliko več vlage in razmeram prilagojeno nego

V zimskem času je koža izpostavljena različnim vremenskim razmeram, kot so mraz, veter in hladen zrak. Vse to se kaže na koži, ki postane suha in občutljiva, primanjkuje ji vlage in maščobe. Pozimi večinoma kupimo bolj mastne in kompaktne kreme, kar je prav. Ob prehodu letnih časov se tudi tip kože vsaj malenkost spremeni, zato moramo dnevno nego prilagoditi njenim spremenjenim potrebam.

Nasveti za zdravo in lepo kožo v hladnih dneh:
 

  • Tudi pozimi je zelo pomembno čiščenje kože. V hladnih mesecih uporabljajte nežne in v vodi topne odstranjevalce ličil in ne agresivnih ter alkoholnih odstranjevalcev, ker ti kožo še dodatno izsušijo. Če imate zelo suho kožo, sta priporočljiva mandljevo čistilno olje in olje jojobe.
  • Zvečer uporabljajte vlažilno kremo, čez dan pa polnomastno in hranljivo.
  • Obraz boste dobro zaščitili pred mrazom tudi z uporabo pudra, ki ga izberete glede na tip kože.
  • Tudi pozimi koži privoščite piling, vendar ne pretiravajte z agresivnimi izdelki. Dobra alternativa je tudi to, da kožo zmasirate z grobo brisačo.
  • Za nego kože po telesu je v zimskem času odlična nega z olji, ki imajo poleg zaščitnih lastnosti tudi vlažilne sposobnosti. Izogibajte se daljšim kopelim v vroči vodi, saj bodo z vaše kože odstranile vsa naravna olja. Bolj priporočljive so krajše prhe z mlačno vodo.
  • Mrazu so izpostavljene tudi ustnice. Vedno imejte pri roki negovalni balzam, nahranite in obnovite pa jih lahko tudi z maslom, medom, mlekom, gelom aloje vere ali olivnim oljem.
  • Ne pozabite na zaščito rok – poleg toplih zimskih rokavic naj vas spremlja tudi kakovostna hranilna krema za roke.
  • Za luščenje kože je pozimi najbolj kriv pregret zrak v zaprtih prostorih, v katerih bivamo. Ljudje, ki pozimi veliko časa preživijo na prostem, običajno nimajo toliko težav z izsušitvijo in luščenjem kože. V nasprotju z vročim ali vlažnim poletnim zrakom toplota v ogrevanih zaprtih prostorih intenzivno izsuši kožo. Pomaga le to, da znižate temperaturo in uporabite vlažilec zraka, ki bo nadomestil primanjkljaj vlage.

imageZ maskami do vitalnosti

Vaša koža občasno potrebuje tudi dodatno nego. Bogate kremne maske z rastlinskimi izvlečki poskrbijo, da koži najhitreje povrnemo vitalnost.

Intenzivne hranljive maske jo vlažijo, hranijo, ščitijo pred izgubo vlage in zunanjimi vplivi ter poživljajo suho in občutljivo kožo. Sestavine v obnovitveni maski izboljšujejo elastičnost kožnih por, mehčajo kožo, suhi in bledi vračajo vitalnost ter jo intenzivno obnavljajo. Za nego suhe, k rdečici nagnjene kože jo lahko dodamo k izbrani dnevni kremi. Odlična je tudi pri problematični, razdraženi koži z velikimi porami in brazgotinami, ki so jih povzročile akne.

Učvrstilna maska je namenjena zreli in suhi koži. Mandljevo olje, čebelji vosek in mangovo maslo z izvlečki vrtnice, divje mačehe in hibiskusa koži vračajo čvrstost in elastičnost. Po uporabi je nahranjena, pomlajena in sveža.

Sestavine pomirjevalne maske pomirijo občutljivo kožo, nagnjeno k vnetjem in rdečici, ter ji pomagajo zadržati vlago. Zagotavljajo zanesljivo zaščito pred vplivi iz okolja. Pozimi je treba dnevno nego kože obvezno prilagoditi njenim spremenjenim potrebam. Bogate kremne maske v hladnih mesecih delajo čudeže: nahranijo in pomirijo suho ter občutljivo kožo.

Deli s prijatelji