STIL

Pozimi najbolj 
na udaru 
ustnice in roke

Objavljeno 08. december 2015 15.30 | Posodobljeno 08. december 2015 15.30 | Piše: Da. M.

Ko je koža že razpokana, je prepozno. Boljša izbira je preventiva.

Na razpokanih ustnicah se lahko hitro pojavi herpes. Foto: Shutterstock

Nega kože mora biti pozimi izdatnejša in bogatejša kot poleti, saj jo suh zrak, mraz in veter hitreje izsušijo. Posebno pozornost je pametno nameniti ustnicam in rokam. Na prvih se ob razpokah lahko pojavi herpes, koža na rokah pa tako ali tako hitro razpoka, posledica pa je, da je postarana. Mnogi rečejo, da so roke kazalnik dejanskih let.

Pozimi je treba redno negovati roke in ustnice s kremo, vazelinom in občasnim pilingom, ki ga privoščimo obojim. S tem boste delovali preventivno in se zaščitili pred najhujšim mrazom. Drugače bo koža postajala vedno bolj suha.

Razpoke so poškodba

Suha koža daje občutek napetosti in je lahko rahlo do zmerno hrapava. Pogosto prvi znaki suhosti ne povzročajo neudobja, vendar lahko njihovo ignoriranje povzroči, da se suhost poslabša. Zelo suha koža je lahko izjemno napeta in hrapava, luskava, razpokana in srbi. Imamo močan občutek napetosti in lahko je videti luskava. Zelo močna suhost lahko povzroči krčenje, koža postane hrapava, sčasoma tudi razpokana, zlasti na predelih, ki se med premikanjem upogibajo, denimo na podplatih med hojo. Lahko se tudi vname. Razpokane roke torej niso znak, da imate nekoliko suho kožo, temveč da je ta že poškodovana.

Kaj naj izdelek vsebuje?

Kožo moramo negovati z vlažilnimi proizvodi, ki naj obnovijo ravnovesje vlage v njenih zgornjih plasteh. Tako imenovani naravni vlažilni faktorji (NMF) so snovi, kot sta urea in laktat, ki vežejo vlago v zgornji plasti ali stratum corneum. Minimalna priporočena koncentracija uree, tudi za blago suho kožo, je pet odstotkov. Zelo suha načeloma potrebuje višjo koncentracijo uree in druge vlažilne faktorje. Mednje spadata ceramid-3, ki obnovi lipidno bariero kože, da ta zadrži vlago, in glukoglicerol, ki stimulira akvaporine, ki izboljšajo naravni pretok vlage v zgornje plasti. 

Deli s prijatelji