HIGIENA

Površno umivanje zob povezano z resno boleznijo

Objavljeno 14. december 2017 09.30 | Posodobljeno 14. december 2017 09.30 | Piše: M. F.

Še en razlog, da si vsak dan temeljito umijete zobe.

Oralno zdravje in temeljita ustna higiena sta pomembna v zaščiti pred rakom na požiralniku.

Analiza mikroflore v ustni votlini je pokazala, da se tam nahajajo bakterije, ki lahko povzročijo resna obolenja dlesni in so povezane tudi z velikim tveganjem za raka na požiralniku. Gre za razširjeno obolenje, saj je rak požiralnika šesti po vrsti med rakavimi obolenji, ki se končajo s smrtnim izidom. Zlasti sta za to zaslužna dva rodova mikrobov, Porphyromonas gingivalis in Aggregatibacter actinomycetemcomitans.

Preventiva na prvem mestu

»Rak požiralnika je pogosto usoden, ključna pri njem pa sta, tako kot pri vseh rakavih obolenjih, primerna preventiva in zgodnje odkrivanje,« je povedala avtorica študije Jiyoung Ahn z univerze New York. Poizvedba je trajala deset let in je vključevala 122.000 ljudi. Pri posameznikih, pri katerih sta bili omenjeni bakteriji prisotni, je bilo tveganje za raka na požiralniku za 50 odstotkov večje kot pri onih, ki so se s temeljito higieno pred njima zaščitili.

Strokovnjaki so tako ugotovili, da sta oralno zdravje in temeljita ustna higiena pomembna v zaščiti pred to obliko malignega obolenja, pri tem na prvem mestu omenjajo dosledno ščetkanje zob dvakrat dnevno ter redne obiske zobozdravnika.

Kolikšna količina bakteriji tveganje za omenjeno obolenje poveča, znanstveniki še niso dognali, nedvomno pa obstaja močna povezava med slabo ustno higieno in rakom na požiralniku, so povzeli v časopisu Cancer Research.

Deli s prijatelji