NAJBOLJŠE

Popolna hrana za hladne dni

Objavljeno 27. januar 2013 11.00 | Posodobljeno 27. januar 2013 11.00 | Piše: M. F.

Ko okoli vogalov piha burja in so temperature pod ničlo, si kar najpogosteje privoščite brusnice, fige, buče in orehe.

Brusnice skrbijo za zdravo srce in preprečujejo ali zdravijo vnetja sečil.

Pozimi je treba uživati hrano, ki organizem segreje in ga tako vsak dan znova pripravi na nizke temperature, hkrati pa krepi imunski sistem. Nekatera živila so pri tem še posebno učinkovita, zato tedaj, ko se temperature gibljejo pod ničlo, ne bi smele manjkati na jedilniku. Katera imamo v mislih?

Buče: Zlasti oranžne so prepolne karotenoidov, ki pomagajo v bitki s škodljivimi prostimi radikali. Poleg tega so bogate z železom in cinkom, oba ta elementa sta ključna za dober imunski sistem. Seveda ne gre zanemariti vlaknin, ki uravnavajo prebavo.

Jabolka: Veljajo za klasiko med zdravimi živili. Njihov sloves je upravičen, saj vsebujejo kalcij in vitamin C. Oba sta nujno potrebna za zdrave kosti in krepitev odpornosti. Vlakna v tem sadežu ohranjajo zdravo prebavo, poleg tega pa so jabolka polna antioksidantov.

Orehi: Pod njihovo luščino se skrivajo zdrave maščobe, ki varujejo srce in ožilje. Prav zaradi maščob so orehi izjemno hranljivi in si jih zato vedno, kadar začutite, da nivo energije v telesu pada, privoščite kot zdrav vmesni obrok.

Brusnice: Te male bunkice so bogat vir antocianina, antioksidanta, ki pripomore k zdravju srca, nahaja pa se tudi v rdečem vinu in pravem čaju. Poleg tega brusnice s svojimi sestavinami ščitijo še pred eno zimsko nadlogo: pred vnetji sečil.

Fige: Pozimi so na voljo sicer suhe, a tudi te so prepolne vlaknin, s pomočjo katerih naše telo lažje izloča strupene snovi. Vsebujejo še kalij, ki pomaga pri nadzorovanju krvnega tlaka, in sadni sladkor, ki v zimskih dneh telesu dovaja energijo.

Deli s prijatelji