POVEZAVA

Pomanjkanje vitamina D in avtizem

Objavljeno 12. december 2017 07.55 | Posodobljeno 12. december 2017 07.57 | Piše: M. F.

Na verjetnost avtizma vpliva količina vitamina D, ki jo otrok prejema v maternici.

Količina vitamina D, ki ga prejme nosečnica, dolgoročno vpliva na zdravje otroka.

Otroci, mlajši od treh let z diagnozo avtizma, so v maternici prejemali manj vitamina D, je pokazala nova kitajska študija, ki jo povzema publikacija Journal of Bone and Mineral Research. Tako so znanstveniki našli povezavo med pomanjkanjem vitamina D in avtizmom. V študiji so izmerili količino vitamina D tik po rojstvu otrok in pri starosti treh let. V študiji je sodelovalo 1000 otrok in pri 310 se je razvil avtizem.

Kaj se je izkazalo?

»Količina vitamina D ob rojstvu je bila znatno manjša pri otrocih, pri katerih je bil kasneje diagnosticiran avtistični sindrom. Pri tistih, ki so imeli ob rojstvu vitamina D v krvi najmanj, je bila pogostost avtizma kar za 260 odstotkov večja v primerjavi z otroki, pri katerih je bila količina tega vitamina po rojstvu v mejah normale,« so zapisali strokovnjaki. Avtistične motnje med drugim obsegajo težave v komunikaciji in družbeni interakciji ter kognitivne in čustvene težave.

Velik vpliv na možgane

Premalo vitamina D je sicer povezano tudi z drugimi boleznimi in degenerativnimi poškodbami možganov, denimo z demenco, migrenami ter s shizofrenijo in depresijo. 
Vitamin, ki v telesu nastaja tedaj, ko smo izpostavljeni sončnim žarkom, je pomemben tudi za absorpcijo kalcija, rast in razvoj odpornosti.

 

Deli s prijatelji