Skrbite za zdravje zob in zavedate se kvarnega vpliva sladkorja na zobno sklenino, prav zato se izogibate gaziranim pijačam s sladkorjem ter posegate po tistih brez njega. A s tem zobem prav nič ne koristite. Kot je dokazala nova raziskava strokovnjakov z avstralske univerze v Melbournu, namreč kisline v teh pijačah na zobe in zobno sklenino delujejo prav tako slabo kot sladkor in so v enaki meri vzrok za zobno gnilobo ter druge bolezni ustne votline.
Škodljive sestavine
»Medtem ko zmanjšan vnos sladkorja res zmanjša tveganje za nastanek zobne gnilobe, kemična mešanica kislin v določenih pijačah na zobno sklenino deluje prav tako kvarno kot sladkor sam. Poleg tega pa omenjene kisline spodbujajo še erozijo dlesni,« je povedal soavtor raziskave Eric Reynolds.
Ta je s sodelavci proučeval učinke 15 vrst pijač, ki jih lahko pijejo otroci na avstralskih šolah, in dokazal, da vse razen mleka in vode na zobe vplivajo slabo. Prav tako so znanstveniki pod drobnogled vzeli 32 pekovskih izdelkov brez dodanega sladkorja. Večina teh je imela na zobe prav tako kvarni vpliv kot pijače brez dodanega sladkorja. Najslabše so se odrezale tako pijače kot pecivo s sadnimi okusi, prav posebej tiste z okusom limone.
Znova pri vodi
Zlasti ko gre za pijačo, strokovnjaki svetujejo, da ostanete pri dobri stari vodi. Ta hkrati odžeja in z nobenega vidika ne škoduje zdravju.