HOMEOPATIJA

Phytolacca americana: 
pomembna za ženske

Objavljeno 10. marec 2013 20.00 | Posodobljeno 10. marec 2013 20.00 | Piše: Tadeja Rajer

Navadna barvilnica je pomembno zdravilo za ženske: homeopatsko zdravilo iz te rastline na telesnem nivoju najbolje deluje na dojke, grlo, mišično tkivo in sklepe.

Uporablja se pri težavah z dojenjem, zlasti vnetju mlečnih žlez.

Phytolacca americana ali navadna barvilnica je homeopatsko zdravilo, narejeno iz korenine trajnice, ki raste na vlažnih območjih ZDA, severne Afrike in Kitajske, gojijo pa jo tudi v sredozemskih deželah. Grmovje privablja pozornost zaradi eksotičnega videza – steblo je obarvano temno rdeče in se razveja v številne drobne bele cvetove. Ti dozorijo v temno vijolične jagode, ki spominjajo na črni ribez in so priljubljena hrana nekaterih ptic. Mlada stebla izkoriščajo tudi v kulinarične namene – pripravljajo in uživajo jih na podoben način kot šparglje. Rastlina vsebuje nenavadno veliko kalija in snovi, za katere predvidevajo, da delujejo proti virusnim okužbam. V ljudskem zdravilstvu so jo uporabljali za zdravljenje razjed in rakavih tvorb, izvleček iz korenine pa za zdravljenje mastitisa, kakor imenujemo vnetje mlečnih žlez ali vimena pri govedu. Stara indijanska plemena so jo poznala tudi kot odvajalo in sredstvo za zdravljenje revmatizma.

Homeopatsko zdravilo, narejeno iz barvilnice, na telesnem nivoju najbolje deluje na dojke, grlo, mišično tkivo in sklepe. Phytolacca je tako pomembno zdravilo za ženske, saj se uporablja pri vnetju dojk ali razpokanih bradavicah. Na splošno velja, da izberemo barvilnico, kadar je oseba utrujena, izčrpana, okorela, težko razmišlja ali se skoncentrira. Bolečine se značilno pojavijo in izginejo nenadoma, so streljajoče in se širijo po telesu od spodaj navzgor. Težavo pogosto spremlja neprijeten vonj. Čustveno in mentalno je oseba depresivna, jokava ali razdražljiva ter ima potrebo po brezdelju ali »možganih na off«.

Ker so homeopatska zdravila nežna, kar pomeni, da nimajo stranskih učinkov, lahko s pridom izkoriščamo njihove zdravilne lastnosti tako pri materi kot dojenčku.

Pri težavah z dojenjem jo uporabimo, kadar so dojke oziroma mlečne žleze vnete, grudaste, bradavice pa razpokane in ranjene. Ob dojenju se pojavijo bolečine, pri čemer se širijo iz bradavic na celotno telo. Pomaga tudi, kadar postanejo grudice v prsih boleče in obstaja nevarnost, da bi se vnetje šele pojavilo.

Mastitis ali vnetje mlečnih žlez je težava, ki se običajno razvije pri doječih materah, včasih pa tudi pri ženskah, ki ne dojijo. Če začnemo zdraviti v zgodnji fazi vnetja, ga lahko popolnoma odpravimo oziroma preprečimo napredovanje bolezni. Kadar nastopi vnetje, si lahko mati pomaga sama tako, da uživa več tekočine, izmenično aplicira na dojke tople in hladne obkladke ter doji pogosteje v različnih položajih, da se mleko redno izloča. Pomembno je, da kljub vnetju ne preneha dojiti, v primeru razpokanih bradavic pa jih ne maže s kremami, temveč jih redno čisti in suši. Ker so homeopatska zdravila nežna, kar pomeni, da nimajo stranskih učinkov, lahko s pridom izkoriščamo njihove zdravilne lastnosti tako pri materi kot dojenčku. Homeopatija je ravno v obdobju, ko drugih zdravil razen po nasvetu zdravnika ali farmacevta ne smemo jemati, izjemno dragocena in varna, hkrati pa težavo odpravi v kratkem času. Če se zdravimo sami – kar pomeni, da poznamo homeopatska zdravila in osnove homeopatskega zdravljenja –, izberemo zdravilo, ki se ujema s težavo. Če niti po dveh dnevih ni izboljšanja oziroma se pojavi povišana telesna temperatura, krvavenje ali otečene bezgavke, poiščemo strokovno pomoč.

Kdaj pomislimo na jemanje phytolacce americane? image

•• pri vnetju mlečnih žlez (mastitisu),
•• razpokanih bradavicah na dojkah,
•• mumpsu,
•• bolečem grlu z vnetimi mandlji,
•• izraščanju zob.
Izboljšanje: hladna pijača.
Poslabšanje: vroča pijača. 


Barvilnica se predpisuje tudi za zdravljenje cist, ki so boleče pred menstruacijo ali med njo. Lajša vnetje obušesne slinavke ali mumps. Za bolezen je značilno, da so bezgavke trde, otečene in boleče, bolečine pa se širijo proti prsim, jajčnikom ali testisom (modam). Bolezen spremlja povečano slinjenje ali potenje, pogosto še bolečina v grlu, ki nastane ob požiranju. Pomaga pri vnetju mandljev, če je grlo suho in temno rdeče, požiranje pa oteženo in povzroča bolečine, ki žarčijo skozi ušesa. Nenavadno je, da grlo boli, če oseba pokaže jezik, ter da težavo poslabša vroča, izboljša pa hladna pijača.

Na jemanje zdravila pomislimo tudi pri težavah z izraščanjem zob; otroci, pri katerih bo delovala phytolacca, imajo nevzdržno željo po drgnjenju dlesni ali zob, saj jim grizenje olajša težavo. Predpisuje se za zdravljenje infekcijske mononukleoze, kadar je oteženo dihanje, ali pri luskavici, če ima bolnik škrlatno obarvane rane. V omenjenih težavah se jemlje le pod nadzorom homeopata, ki predpiše pacientu ustrezno zdravilo in potenco, pomaga pa še pri številnih drugih, ki se ujemajo z zdravilom kot ključ in ključavnica.

Čeprav zdravilo dobro deluje pri ženskah, bi bilo zmotno misliti, da ga ne smemo uporabljati pri moških. Razmišljanja in teoretiziranja nas poskuša intenzivno odučiti dr. Rajan Sankaran. In le kje je preprosteje prisluhniti drugi pesmi kot na ozemlju, kjer se je vse začelo in kamor se vse vrača.

Deli s prijatelji