VPLIV

Petkrat na teden čokolada za zdravje srca

Objavljeno 08. december 2017 07.55 | Posodobljeno 08. december 2017 07.57 | Piše: M. F.

Največji vpliv ima čokolada na tiste, ki jih pestijo odvečni kilogrami.

Temna sladica za zdravo srce.

Odlična novica za vse sladkosnede: nove študije dokazujejo, da lahko sladkanje z rebrom čokolade petkrat na teden zmanjša tveganje za srčno kap in druge srčno-žilne bolezni, kot je koronarna bolezen arterij pri tistih, ki jih mučijo odvečni kilogrami.

Ugotovitve ene od študij povzema spletni portal Daily Mail, kjer so zapisali, da je pri ljudeh s prekomernim indeksom telesne mase, ki ne jedo te sladice, tveganje za srčna obolenja in za srčno kap večje kot pri tistih, ki si jo v zmerni količini privoščijo petkrat na teden.

Že predhodne raziskave so povezovale uživanje temne čokolade z zdravjem srca. Zasluga za to gre antioksidantom, ki so prisotni v kakavu in pomagajo uravnavati holesterol v telesu, zagotavljajo boljši pretok krvi, nižajo krvni tlak in blažijo tveganje za krvne strdke.

Potek raziskave

Bostonski strokovnjaki so spremljali 148.465 posameznikov. Povprečna starost udeleženih v študiji je bila 64 let, 90 odstotkov sodelujočih je bilo moškega spola. Pred samim začetkom pri nobenem ni bila diagnosticirana koronarna bolezen. Gre za kopičenje oblog v arterijah, te se zato zožijo, kar lahko sčasoma povzroči srčno kap.

Med študijo so morali sodelujoči med drugim odgovoriti na vprašanje, kako pogosto jedo temno ali mlečno čokolado brez dodatkov, kot so lešniki in karamela, strokovnjaki pa so njihovo zdravje spremljali dve leti in pol.

Pri približno 4000 sodelujočih se je med raziskavo razvila koronarna bolezen, vendar redkeje pri tistih s prekomernim indeksom telesne mase, ki so uživali čokolado.

Kot so zaključili strokovnjaki: pretežki bi morali jesti več čokolade, kajti ta sladica ni imela tolikšnega učinka na posameznike s primernim ali prenizkim indeksom telesne mase.

V čem je skrivnost?

Čeprav povezava še ni povsem pojasnjena, znanstveniki domnevajo, da je pozitiven učinek temne čokolade opazen le pri debelejših, ker so ti v večji splošni nevarnosti za srčna obolenja in jim že najmanjša pomoč zato pride prav. Do 50 gramov temne čokolade, kolikor je za zaščito dovolj, pa naj ne bi pretirano vplivala na njihovo težo.

Še drugi dokazi

Podobna študija se je osredotočila na povezavo med uživanjem čokolade in tveganjem za srčno-žilne bolezni, kot sta srčna in možganska kap. V sedem skupin je bilo razdeljenih 114.000 ljudi, vsaka od sedmih skupin je med potekom uživala drugačno količino temne sladice. Izkazalo se je, da je bil pozitiven vpliv čokolade na pojavnost srčno-žilnih bolezni največji v skupini, v kateri so jedli največ, 50 gramov čokolade na dan.

Vse to velja za temno čokolado z vsaj 70 odstotki kakava. 
 

Deli s prijatelji