DOBRI UČINKI

Pet prednosti hladne prhe

Objavljeno 28. november 2015 08.00 | Posodobljeno 28. november 2015 08.00 | Piše: M. F.

Zbudi misli in telo, pripomore k obnovi mišic ter zagotavlja lepo kožo in lase.

Hladna prha zbistri misli in poživi telo.

V mrzlih, skoraj zimskih jutrih in prav takih večerih vam najbrž ne pride na misel, da bi se prhali z mrzlo vodo. A vendar ima hladna ali bolje rečeno kar mrzla prha s temperaturo vode približno 15 stopinj Celzija številne pozitivne vplive tako na zdravje kot na lepoto. Tu je nekaj najočitnejših.

Zbistri misli

»Hidroterapija s hladno vodo povzroči, da v krvi naraste količina betaendorfina, v možganih pa se zviša raven noradrenalina, kar ima na razpoloženje izjemno spodbuden vpliv,« pravi Sheenie Ambardar, psihiatrinja z Beverly Hillsa. Raziskava, katere izsledke so objavili v publikaciji Medicinske hipoteze (Medical Hypotheses), je pokazala, da že dve minuti jutranjega ali večernega prhanja z vodo, ki ima temperaturo nižjo od 20 stopinj Celzija, v dveh tednih izjemno spodbudno vplivata na razpoloženje in počutje. Vpliv hladne vode torej ni zgolj trenuten. 

Prežene bolečine v mišicah

Hladna prha spodbuja regeneracijo mišic po telovadbi, saj blaži bolečine in vnetja, ki se pojavljajo v njih, je prepričan Henry Halse, strokovnjak za fitnes iz Filadelfije. Svetuje preusmeritev curka na mišice, kjer je bolečina najizrazitejša, kar naj traja pet minut, če je le mogoče. Pospešen pretok krvi po njegovih besedah pomaga pri obnovi prizadete mišice in drugih morda obolelih tkiv, saj hranljive snovi iz krvi prej prispejo tja, kjer jih telo najbolj potrebuje.

Izboljšuje kožo

»Najbolj boste svoji koži na obrazu koristili, če boste med prhanjem najprej s toplo vodo prešli na hladno,« svetuje Neal Schultz, dermatolog z New Yorka. Hladna voda bo pospešila pretok krvi in zožila pore, ublažila rdečico ter pregnala temne kolobarje pod očmi. Ne samo da bo koža po taki negi videti lepša, tudi ličila bodo na njej obstojnejša.

Zagotavlja lepše lase

Prevroča voda ne vpliva dobro na lase in lasišče. Zaradi nje lasje postanejo suhi in izgubijo lesk. »Hladna voda pa ima nanje ravno nasproten učinek,« trdi Julia Tzu, dermatologinja iz New Yorka. Po uporabi regeneratorja lase dodatno navlaži ter jih navda z leskom in mehkobo.

Pomaga premagati stres

Hladna voda, usmerjena v obraz, pomaga pri sproščanju, saj upočasni srčni utrip, je pokazala ameriška raziskava, v kateri so sodelovali posamezniki z izjemno hitrim srčnim utripom. Še ena podobna raziskava pa je prišla do zaključka, da redno prhanje z mrzlo vodo poveča odpornost organizma proti stresu, ki nima tako škodljivega učinka kot sicer.

Deli s prijatelji