SPROŠČANJE

Pet minut proti stresu

Objavljeno 08. marec 2013 08.00 | Posodobljeno 08. marec 2013 08.00 | Piše: M. F.

Vsak dan si vzemite nekaj minut in rešili se boste napetosti ter z njo povezanih zdravstvenih tegob.

Redna telesna vadba zmanjšuje stres in blaži njegove negativne posledice.

Naš avtonomni živčni sistem delimo na simpatičnega in parasimpatičnega. Prvi aktivira organizem in prevladuje pri čustvenem vzburjenju. Zaradi njega se poviša srčni utrip, pritisk, pospešita se dihanje in izločanje hormonov. Drugi pomirja, upočasnjuje srčni utrip in obnavlja zaloge energije. Deluje med počitkom, sproščanjem ter tudi ob meditaciji in med spanjem. Kadar je organizem neprestano pod stresom, je simpatični živčni sistem vedno dejaven, zato parasimpatični ne more opravljati svoje vloge in telo se ne more spočiti. Pojavijo se psihosomatske motnje, nespečnost in padec imunosti.
Redna telesna vadba zmanjšuje stres in blaži njegove negativne posledice. Že pet minut joge na dan je dovolj za očitne rezultate. Poglejte si nekaj položajev, ki vas bodo rešili te tegobe sodobnega časa.

Položaj številka ena

V tišini se ulezite ob steno, zadnjico in noge naslonite na zid. Tako boste spodbudili delovanja parasimpatičnega živčevja. Pod kolke položite blazino. Občutek udobja in tišina spodbujata učinek sproščanja.

Položaj številka dva

Stojte pokončno, zravnajte hrbet, dvignite roke nad glavo in jih ravne prekrižajte. V tem položaju ostanite nekaj sekund, nato stegnjene roke spustite v višino ramen. Vajo ponovite devetkrat.

Položaj številka tri

Stojte ravno, zgornji del telesa narahlo nagnite v desno, roke dvignite nad glavo. Z levo roko primite zapestje desne in v desno 10-krat zanihajte. Ponovite vajo še v levo stran.

Položaj številka štiri

V višini ramen odročite roke od telesa in kar najgloblje vdihnite. Ob izdihu roki iztegnjeni združite pred seboj, ob vdihu ju ponovno odročite. Ponovite devetkrat.

Položaj številka pet

Nad glavo prepletite prste in se raztegnite. Nato se nagnite naprej in glavo približajte kolenom, roke so pri tem iztegnjene naprej. Vajo ponovite od tri- do devetkrat.

Položaj številka šest

Levo roko položite na srce, desno na trebuh. Zaprite oči in dihajte globoko. Osredotočite se na vdihe in izdihe ter iz misli preženite vse neprijetnosti, ki so vam zagrenile dan.

Vse te vaje krepijo imunski sistem, pomirjajo srčni utrip in pretok krvi – če jih boste seveda izvajali v popolni tišini.

Deli s prijatelji