VREDNO POSNEMANJA

Pet malenkosti, v katerih bi morali moški posnemati ženske

Objavljeno 07. december 2017 07.55 | Posodobljeno 07. december 2017 07.57 | Piše: M. F.

Svojemu zdravju v prid ne bi bilo slabo, če bi pripadnice nežnejšega spola kdaj vzeli za zgled.

Če ne veš, ne boli, je načelo, ki moške odvrača od preventivnih pregledov.

Obstajajo stvari, v katerih bi moški morali posnemati svoje nežnejše polovice. V katerih primerih bi to nedvomno bila dobra ideja? Če bi ...

Vadili jogo

Čeprav med moškimi obstajajo svetle izjeme, je še vedno dokaj razširjeno prepričanje, da je ta oblika vadbe namenjena zlasti ženskam. A prav joga je tista, ki izboljšuje gibčnost, krepi mišice, izboljšuje koordinacijo ter ob tem skrbi še za jasne misli.

Profesor Samuele Marcora z univerze Kent pojasnjuje, da je v mišicah moških več vezivnega tkiva kot pri ženskah. Za to je zaslužen hormon testosteron, vezivna tkiva pa so tista, ki pritrjujejo mišice na kosti in jih ohranjajo čvrste. Prav zaradi njega pa so moški manj gibčni ter fleksibilni od žensk in zato dovzetnejši za razne poškodbe. Vaje, ki jih vključuje joga, so idealne za raztezanje in za zagotavljanje prožnosti telesa.

Manj časa preživeli na stranišču

Naklonjenost, ki ga do tega dela doma gojijo moški, je že pregovorna. Ženske se pogosto sprašujejo, kako lahko tako dolgo sedijo na školjki in tam celo berejo ali brskajo po spletu.

Nekateri pripadniki močnejšega spola odkrito priznavajo, da le tam lahko najdejo malo miru. V povprečju moški tedensko na stranišču preživijo uro 45 minut, ženske 20 minut manj. A prav predolgo sedenje na školjki med drugim spodbuja nastanek hemoroidov, saj se med njim vrši pritisk na žile v zadnjični odprtini, te zato nabreknejo in vodijo v omenjeno težavo.

Spremljali nasvete o zdravju

Dejstvo je, da se ženske znatneje zanimajo za svoje zdravje, spremljajo simptome, poslušajo svoje telo ter so pozorne na preventivne preglede, ki jih obiskujejo, in tako skrbijo za svoje zdravje. Moški se temu raje izogibajo, saj se, kot utemeljujejo psihologi, bojijo morebitne diagnoze ter raje živijo po načelu: če ne vem, ne boli. Ženske s tem nimajo težav in zato lahko pravočasno ukrepajo.

Krepili mišice medeničnega dna

Krepitev mišic medeničnega dna tudi moškim v kasnejšem obdobju življenja pomaga pri blaženju težav z uhajanjem urina. Prav tako jih varuje pred prezgodnjim izlivom, so leta 2014 povedali na evropskem kongresu urologov. Pri moških, ki so imeli težave s prezgodnjim izlivom, se je stanje že po treh mesecih rednega izvajanja omenjenih vaj znatno izboljšalo.

Poslušali biološko uro

Študija, izvedena v Združenih državah Amerike, je razkrila, da je tveganje za rizično nosečnost za 60 odstotkov večja, kadar je oče otroka starejši od 40 let v primerjavi z očeti, starimi od 25 do 29 let. Poleg tega je pri otrocih starejših očetov večje tveganje za avtizem, shizofrenijo, težave z učenjem in celo za nekatere oblike raka. Strokovnjaki ta dejstva pojasnjujejo s tem, da se z leti povečuje možnost za genske napake v spermijih, poroča Daily Mail

Deli s prijatelji