PRAZNIKI

Otroci naj tudi darujejo

Objavljeno 05. december 2015 13.45 | Posodobljeno 05. december 2015 13.45 | Piše: E. B.

Otroci se pogosto veselijo praznikov predvsem ali pa zgolj zaradi darov pod smrečico, pri tem pa pozabljajo, da bi lahko s svojo energijo, pozornostjo, denarjem ali časom tudi sami koga razveselili.

Vsakdo zmore sebično prejemati – otroke je treba že zelo zgodaj začeti navajati na dobrodelnost.

Pred nami je čas obdarovanja, najmlajši se veselijo predvsem prejemanja darov in drugih prazničnih poslastic. A tudi pri otrocih je treba spodbujati radodarnost, če želimo, da odrastejo v nesebične in dobrosrčne posameznike, opozarjajo ameriški strokovnjaki.

Otroci iz družin, v katerih so pogovori o solidarnosti in pomoči šibkejšim redna tema, imajo za več kot dvajset odstotkov več možnosti, da tudi sami razvijejo čut za družbeno odgovornost in prisluhnejo tistim v stiski. Ne zadostuje, da starši redno darujejo: če dobrih dejanj ne delijo z naraščajem, svoje dobrote pač ne bodo prenesli na prihodnje generacije – to drži za vse družbene sloje, poudarjajo raziskovalci z univerze v Indiani, ne glede na rasno in versko pripadnost. Otrokom moramo vedno zaupati izkušnje darovanja in obdarovanja, tako materialnega kot nematerialnega, pomembno je le, da smo bližnjemu ali tistemu v stiski pripravljeni nameniti svoj čas, pozornost, toplino in ljubezen, ne le vsebine denarnice: denimo, pojasnimo jim, da smo spremenili popoldanske načrte, da bi pomagali prijatelju. 

Toda privzgojiti čut za odgovornost ni mačji kašelj, zato ne bodite razočarani, če otroci ne bodo navdušeni nad vašo nenadno pobudo, da bi med prihajajočimi prazniki kot prostovoljci pomagali na kateri prireditvi ali pa se odpovedali nekaj igračam in jih podarili tistim, ki živijo v pomanjkanju; takšno ravnanje se jim ne more zdeti kar samoumevno in naravno, če ga niso vajeni. Večkrat si morate vzeti čas in jim pojasniti, zakaj se vam zdijo taka dejanja potrebna, kakšen je njihov učinek in kako se vi počutite ob opravljenem delu.

Letošnjo priložnost, da bi vaši najmlajši obdarili druge, ste morda zamudili, imate pa še dovolj časa, da jih spodbujate za prihodnja leta. Naj zbirajo denar (svojo žepnino, ne vaše plače) za nakup prihodnjih božično-novoletnih daril. Naj nekomu, ki ga vidijo poredko, pišejo pisma. Naj izdelajo praznične voščilnice, ne le za sorodnike in prijatelje, pač pa tudi za prijazno prodajalko, denimo, poštarja ali osamljenega soseda. Naj pomagajo prijatelju, ne da bi pričakovali poplačilo za trud. In ker je navada železna srajca, bo tudi dobrodelnost nekoč zanesljivo del njihovega vsakdanjega življenja, prazniki pa še bolj posebni, saj bodo otroci sami zaslužni za to, da je na svetu več obdarovancev kakor prej. In darilo, ki jih bo čakalo pred smrečico, jim bo zanesljivo še dragocenejše. 

Deli s prijatelji