ŠČITNICA

Osem opozoril, da ščitnica ne deluje prav

Objavljeno 05. april 2017 12.20 | Posodobljeno 05. april 2017 12.21 | Piše: M. F.

Med njimi so tudi nenadne spremembe v telesni masi in znatno izpadanje las.

Nepojasnjena sprememba v telesni masi lahko nakazuje nepravilno delovanje ščitnice.

Ščitnica je žleza na vratu v obliki metulja, v kateri nastajajo hormoni, ključni za presnovo in delovanje domala vseh notranjih organov. Nepravilno delovanje te žleze lahko povzroča številne težave z zdravjem, osem pa jih kaže, da proizvaja preveč ali premalo hormonov.

Spremembe v spanju

Nenadna nespečnost, za katero ne najdete pravega vzroka, je lahko znak, da ščitnica proizvaja preveč hormonov (hipertiroza), na drugi strani pa pogosta utrujenost in neprestana zaspanost opozarjata na hipotirozo, torej na stanje, ko ščitnica proizvaja premalo hormonov.

Nepojasnjena tesnoba in mentalna utrujenost

Če ste brez posebnega razloga nervozni, je lahko vaša ščitnica preaktivna, kar se kaže tudi v obliki napadov panike. Zaradi nezadostnega delovanja te žleze pa se lahko pojavljajo mentalna utrujenost, pozabljivost in težave s koncentracijo.

Spremembe v prebavi

Zaprtje ob sicer nespremenjeni hrani je lahko znak nezadostnega delovanja ščitnice. Prekomerna aktivnost ima nasproten učinek: pospešeno delovanje črevesja in pogosto siljenje na veliko potrebo.

Izpadanje las

Znatno izpadanje las in zlasti obrvi prav tako nakazuje bolezni ščitnice. Kadar je ta premalo ali preveč dejavna, negativno vpliva na lasne korenine, te začno slabeti, lasje pa močneje izpadati.

Prekomerno znojenje

Neprestan občutek vročine in obilno znojenje v situacijah brez napora so prav tako znaki prekomerno delujoče ščitnice. Hipertiroza namreč pospešuje presnovo in telo se zato pogosto pregreva.

Nepojasnjene spremembe v telesni masi

Pri hipotirozi se metabolizem upočasnjuje, zato se lahko ob običajnih količinah hrane začno kopičiti kilogrami. In nasprotno: pri hipertirozi se presnova pospeši in kljub povečanemu teku izgubljate kilograme.

Občutek hiperaktivnosti

Pri hipertirozi je pogosto čutiti navale energije. Občutek imate, kot bi popili veliko kave, hitreje in izdatneje brez razloga bije tudi srce.

Ginekološke težave

Spremenjen menstrualni cikel je eden tipičnih znakov nepravilnega delovanja ščitnice. Če ta deluje prepočasi in proizvaja premalo hormonov, menstruacija traja dlje, izrazitejši pa je predmenstrualni sindrom. Težave s ščitnice povečujejo tudi verjetnost neplodnosti in spontanega splava, zato velja ob sumu nanje pomoč poiskati pri zdravniku.


 

Deli s prijatelji