REVOLUCIONARNO

Odkrili zdravilo proti virusu HIV

Objavljeno 12. avgust 2011 00.30 | Posodobljeno 12. avgust 2011 00.30 | Piše: N. M.

Zdravilo draco uničuje virusne celice in ohranja zdrave

Preden ga bodo lahko dejansko uporabili na ljudeh, bo trajalo še nekaj let

Zdravilo draco deluje na principu blokade virusnih celic, pri čemer se zdrave celice ohranijo. Znanstveniki s tehnološkega inštituta Massachusetts v ZDA trdijo, da bodo s tem lahko zdravili številna virusna obolenja, tudi aids, ki ga povzroča virus HIV.

Proti prehladu

Odkrili so zdravilo, ki ima velik potencial za zdravljenje številnih virusnih obolenj, kot je rinovirus, ki povzroča okoli polovico prehladov, otroške paralize, želodčnih viroz in smrtonosne mrzlice. Od zdravila draco pričakujejo, da bo uspešno pri zdravljenju ošpic, rdečk, razjed, stekline in tudi aidsa.

Blokada virusov

Potem ko virusi pridejo v organizem, prevzamejo notranji mehanizem celic, saj sam nima celičnih mehanizmov za lastno razmnoževanje. Med tem procesom naredijo dolge dvojne nize genetskega materiala RNK ali DNK. Draco učinkuje na principu blokade okuženih celic in onemogoči njihovo razmnoževanje, pri tem pa pušča zdrave celice nedotaknjene. Laboratorijska testiranja so pokazala, da je zdravilo zelo učinkovito.

Morda bo to zdravilo prav tako revolucionarno pri zdravljenju virusnih infekcij, kot so bili antibiotiki pri zdravljenju bakterijskih okužb.

Britanski znanstveniki so nad odkritjem navdušeni, vendar opozarjajo, da bo treba še kar nekaj let testiranj, preden bo zdravilo pripravljeno za vsakdanjo uporabo.

Deli s prijatelji