POVEZAVA

Očitna povezava med zdravjem zob in erekcijo

Objavljeno 16. marec 2017 08.00 | Posodobljeno 16. marec 2017 08.00 | Piše: M. F.

Erekcija je tesno povezana z zdravjem ustne votline.

Kronično vnetje dlesni vpliva na spolno življenje.

Parodontoza je ob kariesu najpogostejša težava v ustni votlini. Gre za kronično bakterijsko vnetje dlesni in vpliva tudi na spolno življenje. Kajti, kot poroča Reuters, se erektilna disfunkcija pogosteje pojavlja pri moških, ki obolevajo za tem kroničnim vnetjem.

Opozorilo

Vnetje je dokaj pogosto in lahko pripelje do izpadanja zob. Tesno je povezano s srčno-žilnim sistemom in z vnetnimi procesi ter zmanjšano prožnostjo arterij, kar v končni fazi vodi v težave z erekcijo, tudi v erektilno disfunkcijo.

»Res je, da bodo za natančno določitev vpliva te težave z zobmi na erekcijo potrebne še nadaljnje študije, nobenega dvoma pa ni, da sta parodontoza in erektilna disfunkcija povezani,« je pojasnil avtor študije Džigang Džao.

Očitna povezava

V svojem delu je analiziral podatke petih prejšnjih raziskav, izvedenih v letih od 2009 do 2014, v katere je bilo vključenih 213.000 moških, starih od 20 do 80 let.

V vseh študijah se je izkazalo, da je erektilna disfunkcija pogostejša pri tistih s kronično parodontozo. Zlasti je bila povezava očitna v starostni skupini od 40 do 59 let.

Tegoba je bila v njej 2,28- krat pogostejša pri moških z vnetjem dlesni kot pri onih, katerih dlesni so bile zdrave. Strokovnjaki zato menijo, da bi bilo preprečevanje ter pravočasno in pravilno zdravljenje te bolezni dobro tako za zdravje zob kot za delovanje moškega spolnega organa. 

Deli s prijatelji