ZELENJAVA

Očistite telo strupov

Objavljeno 17. februar 2013 18.00 | Posodobljeno 17. februar 2013 18.00 | Piše: U. S.

Bi radi telo očistili strupov? Ni treba v lekarno po posebne učinkovine, zavijte v trgovino ali na tržnico.

Paradižnik ima rad sončno lego in srednje težka, dobro odcedna tla.

Koža je naš največji organ, na katerem najprej opazimo znake staranja, na srečo pa se njene celice obnavljajo. Poleg kozmetike nam bo pri njeni negi pomagal pravilen izbor hrane in pijače. Da bo koža lepa, zdrava in sijoča, moramo v vsakodnevne obroke vpeljati živila, bogata z betakarotenom, vitamini B, C in E, z nenasičenimi maščobnimi kislinami ter minerali, med katerimi velja izpostaviti selen, magnezij, kalij in cink. Te snovi spodbujajo metabolizem, krepijo obrambno moč organizma in telo čistijo strupov.

Solata, radič in sveže mlade kapusnice, kot je brokoli, vsebujejo močne zdravilne učinkovine. Kot vsa druga zelenjava tudi listnata vsebuje znatno količino vitaminov, mineralov in elementov v sledeh, poleg tega je bogata s posebnimi sestavinami, ki ji dajejo barvo (pigmenti klorofila, ksantofil in karoteni) in blago grenak okus (bioflavonoidi). Te snovi imajo pomembno vlogo bioregulatorjev v organizmu, od njihove prisotnosti je odvisna sposobnost organizma, da se ubrani različnih infekcij, učinkujejo tudi antioksidativno in tako preprečujejo prezgodnje staranje kože. Taka zelenjava je bogata s solmi kalija, ki je med drugim odgovoren za zdravje mišic, živčevja in srca. Listnata zelenjava, ki jo najpogosteje uživamo v obliki solat, obogati jedi tudi z nekaterimi vitamini skupine B (B1, B2, PP) ter zelo pomembnim vitaminom C. Radič, motovilec, solata in druga grenka zelenjava spodbuja delovanje jeter in ledvic, organov, odgovornih za čiščenje organizma, vsebuje tudi koristne snovi, ki na sebe vežejo toksine in omogočajo njihovo lažje izločanje iz telesa. Ko jih bomo začeli uživati, bo koža postala svetlejša in bolj čista, brez rjavkastih pigmentnih madežev.

Ne pozabimo na rdečo peso

Ko govorimo o koži, je pomembno omeniti drenažni in razstrupljevalni učinek rukole, ki jo lahko pogosto najdemo kot samoniklo rastlino – še boljšega okusa in izrazitejšega vonja. Vsebuje množico učinkovin, posebno mesto pripada folni kislini. V procesu staranja in med klimakterijem se pogosto razvije anemija, in sicer kot posledica pomanjkanja folne kisline, ta je pomembna tudi za pravilen metabolizem aminokislin. Njeno pomanjkanje v srednjih letih in pozneje lahko privede do telesne nemoči in slabše koncentracije, zato je priporočljivo jesti rukolo vsaj enkrat na teden. Na jedilnik je pametno uvrstiti še mladi glavnati in listnati ohrovt.

Ne pozabimo na rdečo peso: zaradi veliko selena se z njo uspešno borimo proti staranju, poleg tega pa čisti ves organizem. Najbolje je uživati jo surovo, na primer naribano in začinjeno z malo limonovega soka, iz nje lahko naredimo sok. Največkrat jo sicer jemo kuhano v solati, njen okus pa lahko izboljšamo z malo naribanega korenja ali kiselkastega jabolka.

Niti brez paradižnika ne gre: vsebuje bioflavonoide, vitamine A, C in E ter biološke aktivne snovi likopen in tomatin. Zaradi antioksidantov ima tudi močan antikarcinogeni učinek. Redno uživanje paradižnika ohranja kožo mladostno, preprečuje pokanje kapilar, poleg tega pa je tomatin naravni antibiotik. Ko se po prekrokani noči prebudite, je najbolje takoj spiti paradižnikov sok. Nič hudega, če doma nimate svežega paradižnika, zadostovalo bo, če boste zmešali dva decilitra pasiranega paradižnika in deciliter vode ter to spili.

Deli s prijatelji