RASISTIČNO

Nivea umaknila kontroverzno reklamo

Objavljeno 22. avgust 2011 15.33 | Posodobljeno 22. avgust 2011 19.00 | Piše: V. H.

Kozmetični gigant je šel z oglasom korak predaleč

Sporni Nivejin oglas v septembrski številki revije Esquire

V septembrski številki ameriške revije Esquire se je pojavil Nivejin oglas za moške, ki je dvignil veliko prahu. Na oglasu gladko obriti temnopolti človek drži v rokah glavo (odsekano?) drugega temnopoltega moškega z značilno afrofrizuro ter brado in brki. Seveda se ni mogoče ogniti asociaciji na Salomo in glavo, ki jo je ona držala v roki, namreč Janeza Krstnika.

Oglas je bil opremljen z naslednjim besedilom: »Look Like You Give a Damn. Re-civilize Yourself.« (»Pokaži, da ti ni vseeno. Ponovno se civiliziraj.«)

Neprimeren in rasističen oglas

Takoj po objavi so se usuli komentarji, predvsem na twitterju, da je oglas neprimeren in rasističen. Beiersdorf AG, matično podjetje Nivee, se je po množičnih ogorčenih reakcijah opravičilo in podalo izjavo za CNN: »Resnično nam je žal, če smo koga užalili. Potem ko smo uvideli svojo napako, smo oglas nemudoma umaknili.«

Je pa zanimivo, da ni bilo pritožb na fotomontažo za oglas Nivee, na kateri gladko obriti belopolti človek drži v rokah glavo kosmatega belopoltega človeka, spremlja pa ga tole besedilo: »Sin City Isn‘t an Excuse to Look Like Hell.« (»Tudi če si v Grešnem mestu, ni opravičila, da si takšen kot hudič.«)

 

Deli s prijatelji