VARČEVANJE

Nič več carskih rezov na željo nosečnic

Objavljeno 21. avgust 2011 15.42 | Posodobljeno 22. avgust 2011 10.00 | Piše: N. M.

Carski rez, če ni nujen, je lahko tudi zelo tvegana operacija

Elizabeth Hurley se je odločila za carski rez

LONDON – Bolnišnice v Veliki Britaniji zaradi zmanjševanja stroškov nosečnicam, ki bi želele roditi s carskim rezom, ne morejo več ustreči.

Do carskega reza so upravičene samo tiste, pri katerih bi porod po naravni poti lahko ogrozil zdravje matere ali otroka. Če bi na primer posteljica pokrivala maternični vrat ali če ženska nosi dvojčke in je prvi pri porodu obrnjen v napačno smer.

Med prvimi, ki so uvedle prepoved carskega reza po želji, so bolnišnice v Cornwallu, Herefordshiru, Bristolu, South Staffordshiru, Durhamu, Derbyshiru in Dorsetu. Pričakuje pa se, da bodo tudi mnoge druge upoštevale to sugestijo.

Modna muha

Operacija je predvsem priljubljena pri slavnih nosečnicah, kot so Victoria Beckham, Angelina Jolie, Elizabeth Hurley in Britney Spears, za katere pravijo, da so ‘too posh to push‘, kar bi lahko prevedli, da so preveč fine, da bi rodile po naravni poti.

Stroški operacije so visoki

Stroški carskega reza so za 800 funtov (ok. 920 evrov) višji od naravnega poroda, in že če bi te posege zmanjšali samo za 1 odstotek, bi prihranili 5,6 milijona funtov (ok. 6,5 milijona evrov) na leto.

Dr. Michael Dixon, direktor državne zdravstvene službe, je mnenja, da bodo morali dobro premisliti tudi pri zdravljenju srčnih bolezni in rakavih obolenj.

Skupina, ki se bori za pravice mater, je že obsodila takšno odločitev, saj naj bi bila možnost izbire carskega reza legitimna izbira vsake porodnice.

Zadnji podatki (od leta 2008) kažejo, da se na Otoku vsako leto za porod s carskim rezom odloči okoli 25 odstotkov nosečnic.

V Sloveniji carskega reza na željo nimamo

Pod vplivom širjenja informacij iz sveta estrade, zlasti po svetovnem spletu in v rumenem tisku, se seveda vprašanja v smeri »carskega reza na željo« vse pogosteje pojavljajo tudi pri nas, vendar te možnosti uradno še nimamo. Obstaja sicer možnost takšnega poroda za nosečnice z resnično bolezenskim strahom pred porodom, vendar odločitev ni njena, obvezen je namreč samoplačniški obisk kliničnega psihologa, čigar mnenje je odločilno.

Se pa na različnih forumih da zaslediti, da znanim in ljudem z zvezami zdravniki carski rez tudi naredijo.

Lahko je tvegano

Dr. Zalka Drglin opozarja, da je carski rez operacija, ki omogoča reševanje otroka, matere ali preprečevanje hudih zdravstvenih zapletov. Če pa se uporablja takrat, ko zanj ni indikacij, se ocenjuje, da je tveganje zaradi carskega reza (morebitnih zapletov zaradi anestezije, posledic za otroka in mater) preveliko.

 

 


V Ljubljani se s carskim rezom rodi okrog 17 odstotkov otrok, približno 1000 letno.
Deli s prijatelji