NE SPREGLEJTE

Nenavadni znaki pomanjkanja železa

Objavljeno 17. november 2015 08.00 | Posodobljeno 17. november 2015 08.00 | Piše: M. F.

Železo igra v našem telesu pomembno vlogo, njegovo pomanjkanje pa se kaže na številne načine.

Eden od znakov pomanjkanja železa je tudi stalna utrujenost.

»Primarna naloga železa je prenašanje kisika po krvi do vsake celice v telesu,« pravi Beth Thayer, direktorica Centra za promocijo zdravja in preventivo iz Detroita. Če v telesu železa ni dovolj, organizem ne more proizvajati dovolj rdečih krvnih telesc, ki skrbijo za prenos kisika, zato lahko pride do slabokrvnosti oziroma anemije.

Ženske v rodnem obdobju so dovzetnejše za pomanjkanje tega elementa, saj med menstruacijo izgubijo od 30 do 40, tiste z izjemno močnimi pa tudi do 80 mililitrov krvi. Glede na priporočila centra je priporočena dnevna količina železa za ženske, stare od 19 do 50 let, 18 miligramov. Nosečnice bi ga morale zaužiti 27, odrasli moški pa potrebujejo približno 10 miligramov na dan. S prehrano je mogoče zaužiti dva tipa železa: hemsko je iz živalskih in nehemsko iz rastlinskih virov. Hemsko železo telo lažje absorbira, zato je izkoristek iz rdečega mesa, jeter, ostrig večji kot izkoristek nehemskega iz fižola, žit in temnolistnate zelenjave. Pomanjkanje železa se kaže na različne načine.

Ekstremna utrujenost in izčrpanost

»Eden prvih in najočitnejših znakov pomanjkanja železa. Organizem ima težave pri oskrbovanju celic s kisikom, zato hitro pade raven energije,« pravi Thayerjeva. Ljudje, ki jim železa primanjkuje, so pogosto izčrpani, šibki in imajo slabo koncentracijo. Čeprav je vzroke za utrujenost mogoče iskati na več področjih, je, če tudi počitek ne pomaga, vzrok najbrž pomanjkanje železa.

Pogoste okužbe

Železo igra pomembno vlogo tudi pri zdravem imunskem sistemu. Če ga je v organizmu malo, so okužbe pogostejše. Rdeča krvna telesca namreč s kisikom oskrbujejo tudi limfni sistem, kjer se tvorijo bela krvna telesca. Ob pomanjkanju železa je teh v telesu premalo, to pa je dovzetnejše za okužbe. 

Bleda koža

Čeprav ni vedno mogoče najti povezave, je bleda polt lahko znak pomanjkanja železa v telesu. Železo namreč polt obarva rožnato, če ga je v telesu premalo, pa je koža lahko bledikava.

Zatečen jezik

Pomanjkanje kisika povzroči zatekanje mišic, te se lahko povečajo in postanejo boleče. To se sicer zgodi z vsemi mišicami, je pa težava najopaznejša pri jeziku. Razjede v ustni votlini so prav tako eden od znakov pomanjkanja železa. 

Sindrom nemirnih nog

Pri nekaterih posameznikih se ob pomanjkanju železa v krvi pojavi sindrom nemirnih nog. Gre za stanje, ko prizadeti čuti neizmerno potrebo po premikanju spodnjih okončin. To največkrat povzroča tudi težave s spanjem. 

Srakin sindrom

Pri ljudeh, ki imajo v krvi premalo železa, se pogosto pojavi neizmerna želja po uživanju snovi, ki niso hrana: zemlja, pesek, kreda. Vendar je lahko uživanje takšnih snovi usodno, saj zemlja, kreda in pesek v telesu še ovirajo absorpcijo železa. Tej motnji pravimo tudi pika (latinsko pica za srako, za katero velja, da pojé tako rekoč vse, kar ji pride pod kljun) oziroma srakin (sračji) sindrom. Zanimivo pa je, da obstaja tudi redko nevrološko obolenje (znanstveniki natančnega vzroka zanj še niso našli) plevrototonus ali pisanski sindrom (ljudje se nehoteno zvirajo in nagibajo, kot je nagnjen stolp v Pisi), ki se lahko razvije pri ljudeh, dlje časa zdravljenih z antipsihotiki. Tu gre torej za dva različna sindroma, pika (pica) in pisa, ker pa se pišeta zelo podobno, prihaja včasih do zamenjave oziroma zmede.

Izguba las

Zlasti če pomanjkanje železa preraste v kronično slabokrvnost, lahko povzroči izpadanje las. Lasne korenine namreč ne dobijo dovolj kisika, zato ne morejo dobro opravljati svoje naloge. Tudi ko se anemija odpravi, lasje ne zrastejo več. Povsem običajno je, da na dan izgubimo okoli 100 las, če pa opazite, da vam jih izpade več, je to lahko znak pomanjkanja železa, zato obiščite zdravnika. Morda bo težava rešljiva že s spremenjeno prehrano, sicer pa vam bo predpisal primerne prehranske dodatke. 
 

Deli s prijatelji