KOŽNE SPREMEMBE

Naužijte 
se sonca 
v senci

Objavljeno 16. julij 2014 20.30 | Posodobljeno 16. julij 2014 20.30 | Piše: Klavdija Miko

Vemo, da so škodljive tako opekline, sploh v zgodnjem otroštvu, kot dolgotrajno izpostavljanje soncu, saj ultravijolični žarki okvarijo jedro oziroma genski material v nekaterih celicah.

Ni dvoma, da je ultravijolično sevanje najpomembnejši dejavnik tveganja za nastanek kožnega raka.

Posledice naših nespametnih dejanj, med najnevarnejšimi je kožni rak, nas lahko prizadenejo čez desetletja. Tedaj je škodo zelo težko, če ne nemogoče popraviti. Med zgodnjimi posledicami pretiranega sončenja so opekline, od poznih velja omeniti motnje, ki se pojavijo zaradi opeklin v otroštvu ali mladosti oziroma tudi po letih izpostavljanja soncu. To so staranje in tanjšanje kože, zmanjšanje elastičnosti, premiki madežev, peg in lis ter degenerativne spremembe, na primer kožni rak, tudi najnevarnejši maligni melanom.

Izogibanje in zaščita

Izpostavljenosti ultravijoličnega sevanja se seveda najbolj obvarujemo, če se kar najmanj nastavljamo sončnim in tudi umetnim žarkom. Dejavnosti na prostem načrtujemo zjutraj in pod večer, zakriti s primernimi oblačili, klobukom in sončnimi očali. Posebno pozornost morajo starši nameniti otrokom – v domačih logih in na poletnih potovanjih.

»Otroci so bolj občutljivi za sonce kot odrasli. Njihova koža je tanjša in bolj dovzetna za opekline,« poudari Zoran Simonović, dr. med., z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Doda, da čezmerno izpostavljanje sončnim žarkom poškoduje kožo in se kaže v obliki pordelosti, lahko pa nastanejo celo opekline. In če nas opeče, je treba prizadeti predel hladiti. »Posebno pri otrocih se lahko na vročini hitro pojavi zelo nevarna sončarica, zato je na potovanju, kjer smo običajno močneje izpostavljeni soncu, nujno poskrbeti za ustrezno zaščito. Neposrednemu sončnemu obsevanju se izogibamo sredi dneva, ko je sonce v zenitu. Tedaj so priporočljivi zadrževanje v senci, hlajenje telesa s hladnimi napitki in izogibanje večji telesni aktivnosti. Izpostavljene dele kože namažemo z izdelki z visokim zaščitnim faktorjem. Pri potovanju v trope svetujemo uporabo krem z zaščitnim faktorjem, višjim od 30.«

Samoopazovanje

Zelo pomembna ukrepa sta samopregledovanje in prepoznavanje nevarnih hitro rastočih kožnih sprememb. Najmanj enkrat mesečno je pametno po prhanju natančno pregledati celotno kožno površino, tudi predele med prsti in okoli genitalij. Mnogo sprememb ni nevarnih, a če je tudi najmanjša sumljiva, je priporočljiv obisk osebnega zdravnika.

Deli s prijatelji