VODA

Napitki za vitkost

Objavljeno 05. april 2017 21.40 | Posodobljeno 05. april 2017 21.42 | Piše: E. B.

Kozarec vode z limonovim sokom je jutranji obred številnih, ki želijo odpraviti odvečne kilograme, toda strokovnjaki zdaj ugotavljajo, da opevani napitek kljub svoji kislosti ne bo stopil toliko maščob, da bi bili rezultati otipljivi, in ne bo pomagal do vitke postave.

Ledeno mrzla voda telo ogreje na primerno temperaturo in pri tem porablja energijo. Foto Shutterstock

Do elegance ni preproste rešitve, poudarjajo strokovnjaki, a vendarle obstaja nekaj napitkov, ki lahko ob zdravem življenjskem slogu in zmerni rekreaciji pomagajo doseči naš cilj, poročajo pri reviji Women's Health, pa si poglejmo.

Prva je kava, ki naj bi bila popolna energijska pijača. Dve ali tri skodelice na dan – eno je treba obvezno zaužiti kakšno urico pred vadbo – lahko pomagajo do večje vzdržljivosti med vadbo in posledično večje porabe kalorij. Točneje, kava naj bi vzdržljivost povečala za kar 20 odstotkov! A ne pozabite, vedno je treba piti črno kavo, in to brez sladkorja, dovoljen je zgolj kanček naravnega sladila stevia. Če si boste kavo oplemenitili z mlekom, smetano ali sladkorjem, bo ves trud zaman.

Ledeno mrzla voda je prav tako izvirna rešitev, ki pomaga odpravljati neželeno težo. Mrzla pijača telo spravi v pogon, saj mora tekočino segreti na primerno temperaturo, za kar pa porabi kar precej energije. S tremi kozarci ledeno mrzle vode na dan bi lahko pokurili do sto kalorij več, ocenjujejo strokovnjaki. In da ne bi povsem zanemarili uboge limone, jo lahko dodamo k vodi in tako pričaramo okusno svežino.

In še, zeleni čaj. Tega stroka že dolgo opeva kot čudežno sredstvo, ki lahko pomaga odpravljati ali preprečevati najhujša obolenja, zeleni čaj pa je učinkovit tudi pri hujšanju. Ljubitelji čaja so praviloma vitkejši in imajo ožji pas, kažejo raziskave, topli napitek namreč uspešno pomaga kuriti neželene kalorije. In seveda, tudi tu odpadejo vsi dodatki in sladila. 

Deli s prijatelji