RAZMERJA

Največkrat varajo mogočni, lepi in narcisoidni

Objavljeno 20. junij 2011 17.16 | Posodobljeno 21. junij 2011 09.00 | Piše: M. F.

Ženske rade pogledujejo za nekom, ki je bogato obdarjen z mišicami

Moč in vpliv v družbi sta močno povezana s prevaro.
Uspešna, privlačna in samostojna ženska si želi ob sebi nekoga, ki bi ji bil enak. Ali vsaj podoben, torej športne postave, uspešen v karieri, finančno stabilen, univerzitetne izobrazbe in malce starejši od nje. Tako so vsaj pokazale raziskave. Naštetim osnovnim kriterijem sledijo še pričakovanja: da bi njihov izbranec postal vzoren soprog in dober oče. A če gre verjeti poznavalcem medčloveških odnosov, so prav ti kriteriji največji sovražniki žensk in uspešnih zvez. Znanstveniki so namreč dokazali, da so nekateri moški bolj podvrženi varanju kot drugi. Prav tisti, ki bi jih dame najraje imele ob sebi, namreč največkrat skačejo čez plot.

Uspešen moški: Behavioristični strokovnjaki so se po številnih škandalih v svetu znanih poglobili v človeško naravo in predvsem v vzroke, ki nekoga napeljejo k prevari, kljub temu da ima praktično vse: uspešno kariero, lep dom, prijetno družino ter lepo in uspešno ženo.

Ugotovili so, da sta moč in vpliv v družbi močno povezana s prevaro. »Uspešni moški (pa tudi ženske) imajo radi tveganje in so pogosto celo prepričani, da splošna pravila zanje preprosto ne veljajo ali si jih razlagajo po svoje. Prav zato si upajo privoščiti več kakor drugi, ne glede na to, kakšne posledice ima lahko njihovo početje,« je rezultate raziskave na kratko pojasnil profesor z univerze Tilburg, Joris Lammers.

Mišice, mišice ...: Ženske rade pogledujejo za nekom, ki je bogato obdarjen z mišicami. K temu jih napeljuje evolucijska potreba in nezavedna psihologija. V njem namreč prepoznajo tistega, ki bo lahko varoval svojo družino. A raziskave so dokazale, da imajo moški z večjo mišično maso v telesu višjo raven testosterona, ta pa pogosto zamegli njihovo presojo. Posledica tega je neredko tudi skakanje čez plot.

Narcisoidnež: Narcis je obseden s svojim telesom in je rad obkrožen z občudujočimi pogledi. Njegova moškost je odvisna od tega, kakšen je njegov videz in kako pogosto iz okolice dobi potrditev svoje lepote. Ker nikoli ne more popolnoma skriti svojega egoizma in sebičnosti, se neredko zgodi, da jo poišče tudi zunaj domače postelje.

Povsem preprosto bi torej lahko sklenili: lepota res ni vse.
Deli s prijatelji