ODSVETOVANO

Najslabša živila v hladilniku

Objavljeno 06. februar 2013 08.00 | Posodobljeno 06. februar 2013 08.00 | Piše: M. F.

Margarino, preliv za solato, majonezo, polnomastne mlečne izdelke in različne salame ter hrenovke bi bilo najbolje iz hladilnika umakniti.

Majoneza v zmernih količinah ni slaba, njeni ljubitelji pa je nedvomno pojedo preveč.

Ko v restavraciji naročate hrano, se zavedate, da je riba boljši izbor od hamburgerja. Žal ta zavest ni tako prisotna pri skladiščenju hrane doma. V hladilniku se tako znajdejo živila, ki niso le odsvetovana, pač pa so celo zdravju nevarna. Oglejte si seznam tistih, ki bi jih bilo bolje ne imeti.

Majoneza

Če se pogosto gostite z njo, se ne bi smeli čuditi zamaščenim krvnim žilam ter višku kilogramov. Majoneza v zmernih količinah sicer ni škodljiva. A zmerna količina pomeni dve čajni žlički na dan, ki vsebujeta 60 kalorij ter 6,7 grama maščobe. Če ste velik ljubitelj te omake in z njo bogato plemenitite sendviče, namaze, solate, medtem pa kakšno žlico pojeste, si čim prej zapomnite, da je v štirih velikih žlicah te omake kar 360 kalorij ter 40 gramov maščob. Namesto nje si raje privoščite manj mastne omake, kot so gorčica, hren ter sirni namazi.

Različni sokovi

Sladke pijače, ledeni čaji, gazirani napitki, tudi tisti z umetnimi sladili, so največji sovražniki vitke linije, saj spodbujajo tek. Poleg tega nimajo nikakršne hranilne vrednosti, le prazne kalorije ter obilje aditivov in umetnih arom. Običajna voda je najboljša za hidratacijo telesa. Če imate raje napitke z okusom, izberite črni ali ledeni čaj. Skuhajte ga sami, dodajte mu žlico medu in ga v steklenici pospravite v hladilnik. Dobili boste zdravo, okusno pijačo, polno antioksidantov.

Predelane mesnine

Obarjene salame, suhomesnati izdelki, hrenovke, paštete in podobni izdelki so običajno izdelani iz najmanj kakovostnega mesa. Poleg tega so jim dodani številni konzervansi in aditivi ter seveda maščobe in sol. Več kot enkrat tedensko jih zato ni priporočljivo uživati. Številne raziskave so pokazale, da pretiravanje z njimi povečuje tveganje za pojav raka na debelem črevesu, ki je ena najbolj razširjenih oblik te bolezni.

Polnomastni mlečni izdelki

Živila, kot so polnomastno mleko, smetana, mehki siri in maslo, so bogata s proteini, kalcijem ter z vitamini B-kompleksa. Njihova negativna plat je visoka vsebnost maščob. Če so torej na jedilniku vsak dan, spodbujajo nastanek holesterola. Pametneje je izbirati izdelke iz posnetega mleka, ki so z drugimi sestavinami prav tako bogati.

Kremasti preliv za solate

Omake so odličen dodatek, ki običajne solate spremenijo v okusno jed. A v povprečnem odmerku skrivajo 120 kalorij, 12 gramov maščob in 380 mg soli. Prav zato se jim je bolje izogibati. Še posebej, kadar jeste v restavraciji. Za pripravo solate raje izberite običajne prelive iz olivnega, sončničnega ali bučnega olja ter z dodatkom vinskega ali jabolčnega kisa.

Margarina

Margarina vsebuje velike količine transmaščobnih kislin. Teh telo ne potrebuje in dokazano je, da ob rednem uživanju povečujejo tveganje za bolezni srca in ožilja. Margarina prav tako poveča količine slabega holesterola in znižuje raven dobrega, poleg tega slabo vpliva na odpornost. Žlica trde margarine vsebuje med 19 in 38 odstotki transmaščobnih kislin in 100 kalorij. Maslo je vedno boljša izbira.

Zamrznjen krompirček

Vse bolj priljubljena oblika krompirja, saj je njegova priprava na moč preprosta. A tako pripravljenemu so dodane velike količine konzervansov ter soli. V mali porciji je približno 11 gramov maščob, še preden krompir ocvrete v olju. Poleg maščob pa se v njem skriva od 390 do 540 gramov natrija in približno 190 kalorij. Če res ne morete brez ocvrtega krompirčka, ga raje pripravite sami. Sicer pa je kuhani krompir vedno boljša izbira.

Deli s prijatelji